Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy się na herbatę ekspresową: wrzucamy torebkę do kubka i zalewamy wrzątkiem. Czy herbata liściasta rzeczywiście jest pod drugiej stronie barykady i wymaga od nas tak dużego zaangażowania, żeby rezygnować z jej wielu zalet? Oczywiście, że nie. Z pomocą przychodzi bardzo szeroki wybór zaparzaczy, które sprawią, że parzenie liściastej to przyjemność.
Przydatne akcesoria do parzenia herbaty liściastej:
Dwa kubki i sitko
Najprostszą metodą parzenia smacznej liściastej herbaty jest użycie dwóch kubków, które ułatwią uzyskanie odpowiedniej temperatury dla wysokiej jakości zielonej, białej czy niebieskiej herbaty; oraz sitka. Przy przelewaniu wody do wychłodzonego naczynia, temperatura spada o 6-7*C, dlatego już 3 takie manewry dadzą nam słodką zieloną herbatę, a duża objętość naczynia pozwoli liściom swobodnie się rozwinąć i idealnie się zaparzyć.
Aby jeszcze łatwiej parzyć herbatę, możemy skorzystać z zaparzaczy.
Butelka z zaparzaczem do herbaty – do sitka u góry naczynia wkładamy liście herbaty, przewracamy butelkę i zaczyna się parzenie, aby je przerwać wystarczy ją odwrócić.
Ceramiczny kubek do herbaty z dużym sitkiem – wrzucamy liście herbaty do sitka, a po odpowiednim czasie, wyjmujemy je, by przerwać parzenie.
Silikonowe zaparzacze do herbaty (np. w kształcie hipopotama) – są zabawną alternatywą do parzenia, zwracają uwagę towarzyszy.
Filtry papierowe do herbaty – są wygodne i jednorazowe, ułatwiają parzenie herbaty, ale generują niepotrzebne odpady.
Tłokowy zaparzacz do herbaty (Frenchpress) – najczęściej używany do kawy, ale z powodzeniem można w nim parzyć herbatę. Należy pamiętać o całkowitym przelaniu naparu z takiego dzbanka, aby nic się nie przeparzało, kiedy delektujemy się herbatą.
Zaparzacz z ruchomym dnem – można myć w zmywarce, herbata parzy się w naczyniu, a następnie kładziemy go na dowolnym naczyniu, aby napar oddzielił się od liści.
Gaiwan – tradycyjnego chińskie naczynie do parzenia herbaty, dzięki krótkiemu parzeniu można wykonać ich wiele uzyskując niesamowite doznania smakowe.
Czajnik do parzenia herbaty z czarkami – tu najważniejsze jest, aby posiadał sitko wbudowane w dziubek lub, żeby sitko miało jak największą objętość, by liście nie były stłoczone na małej powierzchni.
Zalety parzenia liściastej herbaty zamiast ekspresowej:
- pewność tego, co parzymy – widzimy dokładnie, co znajduje się w składzie naszej herbaty,
- uzyskujemy intensywny napar, dzięki dużym liściom,
- możemy parzyć wielokrotnie te same liście, uzyskując ciekawe smaki,
- nie generujemy niepotrzebnych odpadów, liście zaparzonej herbaty mogą posłużyć na przykład jako dodatek do ziemi do kwiatków.
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Oznaczenie miału i pyłu herbacianego
Oznaczenia miału herbacianego FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote[...]
mar
Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?
Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]
lip
Pocky Green Tea Matcha Paluszki pszenne w polewie mlecznej Matcha, opinie
Trzeba przyznać, że Pocky Green Tea Matcha są bardzo smaczne: nie za słodkie i chrupiące.[...]
wrz
Tea & Coffee World Cup 2014: pełna lista wystawców
Pierwsza polska edycja Targów Tea & Coffee World Cup zgromadziła 100 Wystawców z 23 krajów.
lut
Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]
lut
I wtedy piję herbatę
Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]
1 Comments
cze
6 kolorów herbaty. Czym jest herbata?
Pamiętajmy, że wszystkie kolory herbaty jakie możemy spotkać pochodzą od jednej rośliny. Dawno temu, gdy[...]
paź
Zapisywanie notatek o herbacie: herbaciany dziennik. Czy warto?
Pomysł oczywisty: zapisywać, robić notatki. Czy warto? Zdecydowanie tak. W ten sposób nauka herbaty będzie[...]
wrz