Kawa Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol – wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej formy ziarna kawowego, która jest wynikiem jego samotnego rozwijania się w wiśni kawowca. Najczęściej spotykana forma owocu kawy posiada dwie pestki, zwrócone do siebie spłaszczoną stroną, jednak czasami dochodzi do anomalii i wykształca się wyłącznie jedno ziarno o kulistym, owalnym kształcie.
Stosunkowo niski procent całości zbioru mylnie sugeruje, że mamy do czynienia z czymś bardzo rzadkim, jednak biorąc pod uwagę, że dotyczy to całości wszystkich zbiorów na świecie, obecność peaberry jest zauważalna na rynku, a takie kawy ogólnodostępne dla przeciętnego klienta.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Kawa Peaberry i jej cechy
Zupełnie inny kształt i wielkość to nie jedyna różnica względem pozostałych ziaren z danego krzewu. Kolejną cechą powodującą konieczność odseparowania peaberry jest jego większa gęstość. Pozostawienie tak bardzo różniącego się materiału stanowiłoby nie lada wyzwanie podczas procesu palenia i powodowało bardzo nierówny stopień uprażenia ziarna. Właśnie dlatego z najlepszej jakości kaw usuwa się peaberry i sprzedaje osobno. Ta dodatkowa selekcja wpływa na wyższą cenę ziarna perłowego, co nie zawsze wiąże się z wyższą jakością produktu.
Przyczyna powstawania peaberry wciąż stanowi zagadkę i popycha do kolejnych badań w celu odnalezienia odpowiedzi. Poszukiwanie sposobu na zmniejszenie ilości ziarna perłowego w plonie leży również w kręgu zainteresowań plantatorów, dla których równe i jednolite ziarno stanowi gwarancję wyższej ceny worka kawy. Peaberry najczęściej rozwija się na czubkach gałęzi krzewu, stąd powszechnie uważa się, że na jego powstawanie wpływa większa ekspozycja kwiatów na warunki pogodowe i dłuższa droga transportu składników odżywczych.

Szeroko dyskutowaną kwestią jest wpływ anomalii na skład ziarna, gdyż pojedyncza pestka może chłonąć pełnię składników dzielonych normalnie na dwie. Ziarnom perłowym przypisuje się bardziej pełny i słodki smak oraz wyższą zawartość kofeiny. Leży to jednak w sferze domysłów i niepopartych badaniami legend, ze względu na trudność dostępu do czystej próbki peaberry w kontekście zwykłego ziarna z tego samego zbioru. Ponieważ ziarno perłowe to zaledwie kilka procent plonu, worek takiej kawy jest najczęściej mieszaniną kaw różnego pochodzenia, co nie pozwala na jednoznaczną odpowiedź. Brak badań podejmujących temat zawartości kofeiny w peaberry, nie daje nam odpowiedzi również w tym zakresie, jednak wyniki testów traktujących ten temat pobocznie sugerują, że teoria wyższej zawartości kofeiny jest bardzo prawdopodobna.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate, mate amargo
Yerba mate, mate amargo to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate w postaci klasycznej bez[...]
Dobre miejsce na herbatę
Kto zaraził Rafała herbatą, jak trafił do herbaciarni, śmieszne historie z herbatą w tle, czyli[...]
sty
Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową
Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które nie tylko nie mają[...]
sty
Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach
Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]
maj
Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew
Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie.[...]
lip
Test yerba mate ekspresowa ze marketu: astra, loyd, pajarito, yer-vita
Przygotowaliśmy ślepy test 8 smaków yerba mate różnych producentów, dostępnych w sklepach. Przetestowaliśmy: Yerba mate[...]
cze
Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam
Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]
cze
3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy
Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]
paź