Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbaty wędzone
O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna herbata, bo wędzona. Jakoś przywykliśmy do tego, że istnieje pewien rodzaj czarnej herbaty, który się wędzi w przeważnie sosnowym dymie. Ta czarna herbata jakoś tak w sumie tam pasuje. Dzisiaj jednak przedstawiam Wam białą wędzoną herbatę. Muszę przyznać, że sama sporo się nadziwiłam odkrywając, że takie coś istnieje. Wędzenie jakoś nijak mi pasuje do białej delikatnej herbaty.
Według legendy, w XVI wieku z powodu zajęcia przez armię terenów, nie było możliwości dokończenia produkcji herbaty na czas. By nie stracić wszystkiego, rolnicy zdecydowali się na wysuszenie liści nad gałęziami sosnowymi. W ten sposób, według legendy, powstały herbaty wędzone.
Herbata Pai Mu Tan Lapsang Fuding
Pai Mu Tan, o której już kiedyś pisałam, oznacza białą piwonię. Ma rzeszę swoich wiernych fanów przede wszystkim za delikatny zapach, ładne liście i piękny kolor. Herbata, którą dzisiaj prezentuję pochodzi z powiatu Fuding w górach Wuyi.
Liście są duże, połamane, widać też gałązki i całkiem sporo pączków. Kolor jest przygaszony, zielony i jasno brązowy. Najciekawszy jest zaś zapach. Pachnie intensywnie wędzonką. Mi przypomina to fińskie sauny i kosmetyki wyrabiane z sosny. Taki specyficzny zapach, który kojarzy mi się z zimą, śniegiem i nieco zaskakująco z energią i świeżością. Właśnie dlatego Pai Mu Tan Lapsang Funding skojarzył mi się z zimą, choć jest to biała herbata.
Zapach jest rzeczywiście intensywny i jestem przekonana, że ta herbata nikogo nie pozostawi obojętnym – albo ją pokochasz albo znienawidzisz.
Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding: kolor trzeciego naparu
Polecam przygotować ją w szklanym lub porcelanowym naczyniu. Ja swoją wędzoną Pai Mu Tan zaparzyłam w szklanym czajniczku wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza
. Ilość to 4g na około 300 ml wody. Wykonałam trzy parzenia. Pierwsze 1 minuta, drugie 2 minuty i trzecie 3 minuty.
Co nieco zaskakujące, w smaku herbata nie jest tak wędzona jak mogłoby się wydawać. Zapach naparu jednak rozchodzi się przyjemnym wędzonym aromatem po całym pomieszczeniu. Napar jest bardzo jasno żółty, delikatny. W smaku przypomina wędzonkę. Ta herbata jest nieco ostra, mocno dymna, ale przy pierwszym parzeniu dało się wyczuć też delikatność białej herbaty. Tekstura naparu bardzo jedwabista.
Choć nie przepadam za wędzonymi herbatami, ta mnie zaskoczyła. Z jednej strony delikatna herbata, która nabrała mocnego charakteru, z drugiej strony przywołała miłe wspomnienia i skojarzenia. Zdecydowanie warto chociaż raz zaparzyć sobie Pai Mu Tan Lapsang Fuding i wyobrazić sobie ognisko palone zimą w lesie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Koronawirus z Wuhan (2019-nCoV) a herbata. Czy herbata jest bezpieczna?
Przez ostatnie tygodnie media żyją nowym groźnym wirusem, który pojawił się w Wuhan (Chiny). Obecnie[...]
1 Comments
sty
Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie
Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]
maj
Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?
Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]
kwi
Ahmad Tea English Tea No.1: test, recenzja, opinie
Test sypanej herbaty Ahmad Tea English Tea No.1. Jak wypadła?
mar
Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty
Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]
wrz
Herbatka z ziaren kakaowca
Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]
paź
Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki
Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]
paź
Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty
Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]
maj