ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej japoński odpowiednik. Możecie spotkać się też z nazwą Kung-Fu Cha, która oznacza parzenie herbaty z wielką zręcznością. Podczas ceremonii mistrz herbaciany stara się przedstawić parzenie herbaty w formie wydarzenia artystycznego.

Obecnie ceremonię Gong-Fu Cha robi się, kiedy tylko nadarzy się okazja. W starożytnych Chinach odbywała się na zlecenie najbogatszych Chińczyków, czyli najczęściej dla dworcu cesarskiego. Tylko oni posiadali na tyle dobrą herbatę, że nadawała się do przeprowadzenia ceremonii.

"<yoastmark

Kiedy powstała ceremonia herbaciana?

Nie znamy daty powstania ceremonii herbacianej, ale Chińczycy – jak wszystkie wielkie odkrycia związane z herbatą – przypisują ją wielkiemu mistrzowi herbacianemu, Lu Yu (czyli ok 750 r.n.e.). Faktem jest, że ceremonia Gong-Fu Cha została bardzo rozpowszechniona za dynastii Ming (XIV – XVII wiek). Wtedy też powstało bardzo dużo cenionej do dzisiaj ceramiki związanej z Kung-Fu Cha.

"<yoastmark

Ceremonia Kung-Fu Cha może mieć zarówno charakter bardzo wystawny, bogaty w ceramikę i wszystkie akcesoria lub towarzysko-rozrywkowy, gdzie część elementów ceremonii herbacianej zostaje pominięta.

"<yoastmark

Gong-Fu Cha – o czym należy pamiętać?

Jednym z najważniejszych elementów Gong-Fu Cha jest Cha Pan, czyli powierzchnia z dziurkami, do których spływa woda podczas parzenia herbaty. Niezbędny jest również gliniany czajnik, w którym zaparzamy herbatę, dzbanek do przelewania wody, czarki do picia herbaty oraz niuchary, których używamy tylko przy pierwszym parzeniu, żeby poznać zapach herbaty.

Zobacz nagranie za kulisami

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Co z tymi Darjeelingami?

Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]

Jak zrobić herbatę ekspresową w torebkach idealną na biwak i prezent

Określenie herbata ekspresowa pochodzi od słów „herbata ekspresowo zaparzająca się” czyli zaparzająca się szybko, a[...]

Czy można pić herbatę podczas karmienia piersią?

Do mleka matki przedostaje się nie więcej niż 1% spożytej kofeiny. Niestety niektóre źródła mówią[...]

Jak uratować stary, suchy tytoń do fajki wodnej?

Jest kilka możliwości, co zrobić, aby uzdatnić do palenia taką melasę. Najważniejsze jest nawilżenie go.[...]

Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]

3 Comments

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]

VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?

W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]

Jak parzyć herbatę liściastą?

Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.