ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru (nawet 39,8% dla herbaty oolong)  w suchych liściach, gotowa zaparzona herbata zawiera ich tylko ilości śladowe. Najwięcej białka posiada napar z herbaty Gyokuro (0,7 g), a cukru herbata zielona Sencha (0,2 g).

Na uwagę zasługuje herbata zielona Matcha, którą roztrzepuje się w ciepłej wodzie, a więc zawartość białka i cukru nie zmienia się podczas rozpuszczania. Należy pamiętać, że napar z Matchy przygotowuje się z ok. 2 g sproszkowanej herbaty na 100 ml wody. Dlatego zawartość 30,7% białka i 28,6% cukru nie powinna nikogo przerażać.

Zawartość cukrów i białka w herbacie, wartości podane na 100 g

Rodzaj herbaty   Wilgoć, g Białko, g Cukry, g
Herbata zielona Gyokuro liście 3,1 29,1 32,7
  napar 98,6 0,7 il.śl.*
Herbata zielona Sencha liście 4,9 24,0 35,2
  napar 99,6 0,1 0,2
Herbata zielona Bancha liście 4,4 19,7 33,5
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata zielona Hojicha liście 2,2 18,2 39,2
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata oolong liście 5,4 19,4 39,8
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata czarna liście 6 20,6 32,1
  napar 99,4 0,2 0,1
Herbata zielona Matcha   4,8 30,7 28,6

Napar zaparzony z 3 g liści herbaty w 100 ml wrzącej wody przez 2 minuty, analizowano ekstrakt
* Ilości śladowe

Źródło: Chemistry and Applications of Green Tea, autorzy: Takehiko Yamamoto, Lekh Raj Juneja,Djong-Chi Chu, Mujo Kim

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba Mate FD Fede Rico opinie

FD to paragwajska grupa zrzeszająca producentów rolnych w tym yerba mate. Obecna jest na rynku[...]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]

OFF Grades, oznaczenie jakości herbaty

OFF Grades to oznaczenie literowe jakości herbaty mówiące o tym, że dana herbata nie jest[...]

Kwas GABA gama aminomasłowy w zielonej herbacie

Kwas gama aminomasłowy nazywany skrótem GABA jest jednym ze składników herbaty. Osoby zajmujące się kulturystyką[...]

Arabica vs robusta – różnice i właściwości kawy

Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą[...]

SWAG SHOW Silesia Katowice 2014

12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]

Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie

Aromat mate Rosamonte jest wyraźny i zdecydowany. Mówi się czasem, że to mate dla miłośników[...]

Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory

Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.