ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru (nawet 39,8% dla herbaty oolong)  w suchych liściach, gotowa zaparzona herbata zawiera ich tylko ilości śladowe. Najwięcej białka posiada napar z herbaty Gyokuro (0,7 g), a cukru herbata zielona Sencha (0,2 g).

Na uwagę zasługuje herbata zielona Matcha, którą roztrzepuje się w ciepłej wodzie, a więc zawartość białka i cukru nie zmienia się podczas rozpuszczania. Należy pamiętać, że napar z Matchy przygotowuje się z ok. 2 g sproszkowanej herbaty na 100 ml wody. Dlatego zawartość 30,7% białka i 28,6% cukru nie powinna nikogo przerażać.

Zawartość cukrów i białka w herbacie, wartości podane na 100 g

Rodzaj herbaty   Wilgoć, g Białko, g Cukry, g
Herbata zielona Gyokuro liście 3,1 29,1 32,7
  napar 98,6 0,7 il.śl.*
Herbata zielona Sencha liście 4,9 24,0 35,2
  napar 99,6 0,1 0,2
Herbata zielona Bancha liście 4,4 19,7 33,5
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata zielona Hojicha liście 2,2 18,2 39,2
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata oolong liście 5,4 19,4 39,8
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata czarna liście 6 20,6 32,1
  napar 99,4 0,2 0,1
Herbata zielona Matcha   4,8 30,7 28,6

Napar zaparzony z 3 g liści herbaty w 100 ml wrzącej wody przez 2 minuty, analizowano ekstrakt
* Ilości śladowe

Źródło: Chemistry and Applications of Green Tea, autorzy: Takehiko Yamamoto, Lekh Raj Juneja,Djong-Chi Chu, Mujo Kim

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa

To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha

Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]

Herbata w Szwajcarii

Mało powierzchni, dużo tradycji i różnorodności. Tak w wielkim skrócie możemy określić Szwajcarię. Państwo położone[...]

Herbata zielona Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]

B: Broken, oznaczenie jakości herbaty

B: Broken jest to oznaczenie jakości herbaty. Litera B w zestawie z innymi literami oznacza,[...]

Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce

Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]

Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady

Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę "prób[...]

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.