Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru (nawet 39,8% dla herbaty oolong) w suchych liściach, gotowa zaparzona herbata zawiera ich tylko ilości śladowe. Najwięcej białka posiada napar z herbaty Gyokuro (0,7 g), a cukru herbata zielona Sencha (0,2 g).
Na uwagę zasługuje herbata zielona Matcha, którą roztrzepuje się w ciepłej wodzie, a więc zawartość białka i cukru nie zmienia się podczas rozpuszczania. Należy pamiętać, że napar z Matchy przygotowuje się z ok. 2 g sproszkowanej herbaty na 100 ml wody. Dlatego zawartość 30,7% białka i 28,6% cukru nie powinna nikogo przerażać.
Zawartość cukrów i białka w herbacie, wartości podane na 100 g
Rodzaj herbaty | Wilgoć, g | Białko, g | Cukry, g | |
Herbata zielona Gyokuro | liście | 3,1 | 29,1 | 32,7 |
napar | 98,6 | 0,7 | il.śl.* | |
Herbata zielona Sencha | liście | 4,9 | 24,0 | 35,2 |
napar | 99,6 | 0,1 | 0,2 | |
Herbata zielona Bancha | liście | 4,4 | 19,7 | 33,5 |
napar | 99,8 | il.śl.* | il.śl.* | |
Herbata zielona Hojicha | liście | 2,2 | 18,2 | 39,2 |
napar | 99,8 | il.śl.* | il.śl.* | |
Herbata oolong | liście | 5,4 | 19,4 | 39,8 |
napar | 99,8 | il.śl.* | il.śl.* | |
Herbata czarna | liście | 6 | 20,6 | 32,1 |
napar | 99,4 | 0,2 | 0,1 | |
Herbata zielona Matcha | 4,8 | 30,7 | 28,6 |
Napar zaparzony z 3 g liści herbaty w 100 ml wrzącej wody przez 2 minuty, analizowano ekstrakt
* Ilości śladowe
Źródło: Chemistry and Applications of Green Tea, autorzy: Takehiko Yamamoto, Lekh Raj Juneja,Djong-Chi Chu, Mujo Kim
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa
To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]
wrz
Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha
Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]
lut
Herbata w Szwajcarii
Mało powierzchni, dużo tradycji i różnorodności. Tak w wielkim skrócie możemy określić Szwajcarię. Państwo położone[...]
mar
Herbata zielona Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]
sty
B: Broken, oznaczenie jakości herbaty
B: Broken jest to oznaczenie jakości herbaty. Litera B w zestawie z innymi literami oznacza,[...]
Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce
Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]
lip
Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady
Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę "prób[...]
lut
Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?
Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]
sie