ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru (nawet 39,8% dla herbaty oolong)  w suchych liściach, gotowa zaparzona herbata zawiera ich tylko ilości śladowe. Najwięcej białka posiada napar z herbaty Gyokuro (0,7 g), a cukru herbata zielona Sencha (0,2 g).

Na uwagę zasługuje herbata zielona Matcha, którą roztrzepuje się w ciepłej wodzie, a więc zawartość białka i cukru nie zmienia się podczas rozpuszczania. Należy pamiętać, że napar z Matchy przygotowuje się z ok. 2 g sproszkowanej herbaty na 100 ml wody. Dlatego zawartość 30,7% białka i 28,6% cukru nie powinna nikogo przerażać.

Zawartość cukrów i białka w herbacie, wartości podane na 100 g

Rodzaj herbaty   Wilgoć, g Białko, g Cukry, g
Herbata zielona Gyokuro liście 3,1 29,1 32,7
  napar 98,6 0,7 il.śl.*
Herbata zielona Sencha liście 4,9 24,0 35,2
  napar 99,6 0,1 0,2
Herbata zielona Bancha liście 4,4 19,7 33,5
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata zielona Hojicha liście 2,2 18,2 39,2
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata oolong liście 5,4 19,4 39,8
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata czarna liście 6 20,6 32,1
  napar 99,4 0,2 0,1
Herbata zielona Matcha   4,8 30,7 28,6

Napar zaparzony z 3 g liści herbaty w 100 ml wrzącej wody przez 2 minuty, analizowano ekstrakt
* Ilości śladowe

Źródło: Chemistry and Applications of Green Tea, autorzy: Takehiko Yamamoto, Lekh Raj Juneja,Djong-Chi Chu, Mujo Kim

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Jaka herbata na ból głowy

Ból głowy może dotykać nas w różnych sytuacjach i mieć różne przyczyny. Może to być[...]

Bawarka. Herbata z mlekiem, przepis

Tradycyjnie Anglicy używają do swojej herbaty z mlekiem mieszanki English Breakfast Tea. Jest to mieszanka[...]

Quiz o kawie

Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]

Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty

Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.

Rooibos

Rooibos to Aspalathus linearis, red bush, czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego i oznacza[...]

Oznaczenie procesów jakim poddano liście

Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście B Broken herbata[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.