Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z ciekawszych technik jest curado za pomocą ognia, stosowane do naczyń typu cuia czyli porongo.
Curado
Metoda ta jest nieco kontrowersyjna. Można obawia się pozostałości sadzy i negatywnego wpływu na smak naparu. Spirytus i płomienie zapewniają jednak dużą skuteczność dezynfekcyjną i zabezpieczają naczynie przed pleśnią i rozwojem mikroelementów. Pozwalają także opalić małe wiórki i nierówności, które mogą się zdarzyć na wewnętrznej powierzchni naczynia. Sama tykwa pachnie po tym procesie w specyficzny sposób, który mnie osobiście nie przeszkadza i komponuje się nieźle z mate. Wszystko to jednak kwestia gustu.
Oto co należy zrobić, by przeprowadzić takie curado:
1. Nową cuie opłukać wodą, dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Jeśli jest bardzo porowata warto pominąć płukanie lub pozostawić naczynie do wyschnięcia.
2. Wlać do naczynia kieliszek spirytusu.
3. Dokładnie wymieszać, przechylając i obracając rozprowadzić spirytus po całej powierzchni wewnętrznej naczynia.
4. Przetrzeć ręcznikiem papierowym krawędź i ścianki zewnętrzne by nie było na nich alkoholu.
5. Nadmiar spirytusu wylać z naczynia. Nie ma w nim być alkoholu, a jedynie cała powierzchnia ma być od niego mokra.
6. Podpalamy wnętrze naczynia, dla zachowania bezpieczeństwa można użyć długiej zapalarki do gazu lub z pewnej odległości wrzucić do środka płonącą zapałkę. Należy zadbać o bezpieczeństwo, upewnić się, że butelka ze spirytusem jest zamknięta i odpowiednio oddalona od źródła ognia. Należy zadbać by zewnętrzne ścianki naczynia oraz dłonie nie były mokre od spirytusu. Szczególną uwagę należy zwrócić na to by w okolicy nie pozostały papierowe ręczniki nasączone spirytusem pozostałe po wycieraniu tykwy.
7. Spirytus we wnętrzu naczynia powinien się palić niebieskim płomieniem. Chwytamy naczynie i przechylając je do poziomu obracamy nim wokół własnej osi, zmieniamy także kąt nachylenia i obserwujemy płomień. Staramy się równomiernie opalić wnętrze naczynia.
8. Po pewnym czasie spirytus wypala się i gaśnie, można również zgasić wcześniej odwracając naczynie do góry nogami i stawiając na płaskiej powierzchni tak by stłumić płomień. Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasz blat lub stół nie są wrażliwe na płomień należy wybrać wykafelkowaną podłogę lub inną niepalną powierzchnię. Świetnie nada się także zwykły talerz.
9. Ze zgaszonej tykwy wystukujemy powstałe drobinki sadzy, wewnętrzną stronę oczyszczamy papierem ściernym jeśli poważnie się okopciła.
10. Naczynie wypłukujemy i wyparzamy wrzątkiem na kilka minut po czym dokładnie suszymy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]
lut
Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]
maj
Matchbata, Foks and Foka Matcha Gruszka i Limonka: test, opinie i przepis na Matcha Tonic
Zapraszamy do obejrzenia filmu z naszymi opiniami dotyczącymi butelkowanej Matchy. Przedstawiamy również prosty przepis na[...]
cze
Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste
Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]
maj
Herbata cold brew – ile może stać parzona na zimno?
Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je[...]
lip
Herbata czarna Lapsang Souchong
Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]
mar
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]
paź
Herbaciarnia Czajnik Zabrze
Herbaciarnia Czajnik Zabrze kontaktowe: telefon: 509 257 519, adres: Zabrze ul. Świętej Barbary 18A (wejście[...]
mar