ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Assam Hattialli TGFOP FF

Czarne herbaty (lub czerwone według terminologii wschodniej) są chyba moimi ulubionymi. Dzisiaj zapraszam na krótki tekst o indyjskiej herbacie Hattialli.

Liście herbaty Assam Hattialli
Liście herbaty Assam Hattialli

Assam Hattialli TGFOP FF: co to za nazwa?

Na pierwszy rzut oka wygląda nieco skomplikowanie, ale gdy przyjrzeć się jej po kawałku, nie jest tak źle. Assam oznacza, że herbata pochodzi z Indii, z Assam. Hattialli odnosi się do ogrodu herbacianego Hattialli Tea Estate. Samo „hattialli” zaś oznacza „drogę słonia”. Ta chwytliwa nazwa została nada najprawdopodobniej z powodu obecności słoni na tamtych terenach. Oznaczenia na końcu to TGFOP czyli Tippy golden flowery orange pekoe. Odnosi się do wysokiej jakości herbaty o całych liściach oraz informuje o obecności złotych „tipsów”. FF zaś to First Flsuh czyli piewszy zbiór.

Liście herbaty Assam Hattialli w czajniku
Liście herbaty Assam Hattialli w czajniku

Plantacja Hattialli to 405 hektarów uprawy herbacianej, z której uzyskuje się herbatę głównie metodą tradycyjną. Firma zarządzająca Hattialli szczyci się dbaniem o wysoką jakość zbiorów i produkcji oraz swoim wkładem w rozwój lokalnej społeczności.

Napar czarnej herbaty Assam Hattialli
Napar czarnej herbaty Assam Hattialli

Jak parzymy Assam Hattialli?

Zaleca się parzenie 3 gramów na 120 ml wody w temepraturze około 96 stopni i w czasie od 1 do 3 minut, choć można ten czas wydłużyć i do 4 minut. Napar ma bardzo ładny, ciemno-czerwony kolor i jest klarowny. Taka „prawdziwa herbata”. Zapach naparu jest delikatny. W smaku zaś jest dość mocny, aromatyczny, nieco słodkawy (coś pomiędzy rodzynkami a karmelem). Swoją herbatę zaparzyłam dwa razy: pierwsze 2 minutowe parzenie zaowocowało czerwonawym i słodkim naparem. Drugie już 3 minutowe okazało się dużo głębsze i ciemniejsze a w smaku straciło nieco ze słodyczy.

Zaparzona herbata czarna Assam
Zaparzona herbata czarna Assam

Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje się do nich mleko lub słodzi się je. Jednak Assam Hattialli wypada świetnie także solo. No i ten kolor!

Źródła: mktea.co.in/MK%20Brochure-2014.pdf, thedailytea.com/travel/assam-tea-estates/, teajourneyman.com/2015/01/02/hattialli-tgfop1-cl-tippy-2nd-flush-2014-assam-black-tea-from-lochan-tea/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]

Qian Liang – Hei Cha z Hunanu

Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]

Jak przechowywać herbatę w domu?

Najczęściej herbata zakupiona w herbaciarni czy innym sklepie jest opakowana w papierowy lub foliowy woreczek.[...]

Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie

Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]

Herbata zielona Genmaicha, herbata z ryżem, popcornem; parzenie zielonej herbaty

Herbata zielona Genmaicha jest to herbata japońska, ale obecnie produkowana jest również w Chinach. Mai[...]

Herbata zielona

Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli[...]

Przepis na rozgrzewającą yerba mate z alkoholem na jesień i zimę

Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”.[...]

Yerba mate Chimarrao jak przygotować? Sposoby

Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii zyskuje coraz większą popularność także[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.