ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

 

Historia herbaty Keemun Mao Feng

Czarna herbata Keemun Mao Feng to herbata produkowana w południowo-zachodniej części Anhui w Qimen. Właśnie tej miejscowości zawdzięcza nazwę ponieważ w czasach kolonialnych Anglicy zapisali Qimen jako Keemun. Produkcję tej herbaty zapoczątkował zwolniony ze służby urzędnik państwowy Yu Ganchen w 1875 roku. Po tym jak został niesłusznie skompromitowany i stracił urząd Ganchen postanowił zająć się uprawą herbaty. W Anhui jednak do tej pory uprawiano jedynie herbatę zieloną były urzędnik wiedział jednak, że Europejczycy wolą herbatę czarną. Postanowił zatem wyjść im na przeciw. Wybrał się więc do prowincji Fujian aby nauczyć się produkcji herbaty czarnej co okazało się strzałem w dziesiątkę ponieważ produkowany przez niego Keemun zyskał szybko uznanie zwłaszcza wśród Anglików, którzy nie tylko chętnie pijali tę herbatę ale również wciągnęli ją w skład swoich mieszanek herbacianych. Anglicy uważali Keemuna za najlepszą herbatę czarną. Była to ulubiona herbata rodziny królewskiej, a co za tym idzie naśladującej ją szlachty. Świeża dostawa była wyczekiwana i gdy tylko pojawiła się w Londynie ustawiały się za nią długie kolejki.

Herbata Keemun w Chinach

W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki herbat chińskich. Świat szeroko usłyszał o tej herbacie w 1915 roku dzięki jej udziale w targach Panama-Pacific International Exposition, które odbyły się w San Francisko. Obecnie zaliczana jest do trzech najlepszych herbat czarnych świata.

Herbata czarna Keemun Mao Feng
Herbata czarna Keemun Mao Feng

Rodzaje herbaty Keemun

Można znaleźć na rynku kilka rodzajów Keemuna różniących się jakością oraz oczywiście ceną. Podstawowe różnice dotyczą jednak sposobu obróbki i terminów zbiorów. Najszlachetniejsza to Keemun Gongfu czyli herbata wytwarzana z największą uwagą i pieczołowitością dedykowana ceremonii herbacianej. Nieco niższa w rankingu to Keemun Mao Feng co oznacza, że jest to herbata wytwarzana z tipsów, czyli pokrytych charakterystycznymi włoskami pączków herbacianych liści. Mao Feng właśnie oznacza pokryty włoskami wierzchołek listków. Ta herbata uchodzi za najbogatszą pod względem bukietu aromatów. Kolejna na liście to Keemun Xin Ya czyli herbata produkowana według tradycyjnych metod odznaczająca się również zawartością herbacianych tipsów. Spotkać można także na rynku Keemuna z Hubei ale jest to inna herbata. Jedynie ten Keemun produkowany w Anhui zasługuje na miano prawdziwego Keemuna. Podróbka z Hubei ma podobne cechy do oryginału i mimo, że jest podróbką również może zostać uznana za świetną herbatę.

Smak herbaty Keemun

Herbata Keemun tradycyjnie ma kształt długich, poskręcanych listków przypominających skręcone igły. Kolor naparu jest żywy i intensywny, przypominający czerwone wino. Aromat może być różnorodny, choć często porównywany jest właśnie do wina z owocowymi nutami, na przykład śliwki. Doszukać się można także posmaku dymnego, przywodzącego na myśl cukier trzcinowy, a nawet sosnowe igły.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Herbaciarnia Smoczy Czajnik, Katowice

Wkrótce otworzymy dla Was lokal mogący pomieścić 20 osób w Katowicach przy ulicy Francuskiej 15.[...]

Witamina K w herbacie

Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]

Herbata na jesień

Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem

Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]

Szósty smak herbaty? Kokumi

Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]

Jeden komentarz do: “Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.