Nie od dziś wiadomo, że w herbacie znajduje się wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Nie tylko mowa tutaj o najgłośniej chwalonych przeciwutleniaczach, ale również o substancjach odżywczych, a wśród nich o witaminach. Warto przyjrzeć się bliżej jednej z nich, a mianowicie witaminie K.
Czym jest witamina K?
Wyróżnia się trzy: K1, K2 i K3. Są to substancje niezbędne w naszym organizmie, które wymagają stałej, dobowej podaży dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Przede wszystkim witaminy K odpowiadają w naszym organizmie za krzepliwość krwi, ich niedobór może obniżyć szybkość gojenia się ran, a w ekstremalnych przypadkach prowadzić nawet do wewnętrznych krwotoków. Inną ważną funkcją witamin z grupy K jest mineralizowanie kości, biorą one udział w gospodarce wapnia, a ich niedobory powodować mogą osteoporozę.
Skąd czerpiemy witaminę K?
Produkują ją bakterie w naszych jelitach, ale również dostarczamy sobie jej wraz z pożywieniem. Najbogatsze w witaminę K są zielone warzywa takie jak rzepa, brokuły, kapusta, sałata czy szpinak. Nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, że witamina K występuje także w herbacie i to w ilościach porównywalnych z warzywami.
Problem z witaminami z grupy K jest jednak taki, że rozpuszczają się one w tłuszczach. Znaczne ich ilości obecne w roślinach, w tym w herbacie nie przedostają się do wody. Co za tym idzie, nie tylko bulion warzywny jest uboższy w te witaminy niż same warzywa, ale także napar herbaciany zawiera ich znacznie mniejsze stężenie niż liście herbaty. Badania wykazały, że w liściach herbaty możemy znaleźć niespełna 1,5 mikrograma witaminy K na 100 gramów suszu, natomiast w naparze tej herbaty zaledwie 0,03 mikrograma na 100 mililitrów. Są jednak zielone herbaty, w których liściach stwierdzono nawet 600 mikrogramów na 100 gramów suszu.
Czy istnieje metoda by wydobyć z herbaty więcej witaminy K?
Nie możemy przecież zaparzyć herbaty olejem by nierozpuszczalne w wodzie witaminy rozpuściły się w tłuszczu. Okazuje się, że rozwiązanie jest bardzo proste. Skoro witamina K jest w liściach należy… zjeść liście. Nie trzeba w tym celu żuć twardych i gorzkich fusów herbacianych. Wystarczy pić regularnie zieloną herbatę matcha. Jest to herbata produkowana przez zmielenie na mąkę liści herbacianych. Przygotowana tradycyjnie, po japońsku ma postać zielonej zawiesiny. Popularna jest jednak w postaci dodatku do różnego rodzaju koktajlów.
Prosty przepis na koktajl z herbatą matcha
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu uzyskujemy pożywny i pobudzający dzięki kofeinie napój, który dostarczy nam także witamin, które w normalnych warunkach nie znalazłyby się w naszym naparze herbacianym. Może zatem warto co jakiś czas filiżankę naparu herbacianego zastąpić herbatą matcha.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Źródła: „Vitamin K in Green Tea Leaves” Cristina M.M. Almeida, Maria E. Figueira, Faculty of Pharmacy, Laboratory of Bromatology, iMed (The Institute for Medicines and Pharmaceutical Sciences), Lisboa, Portugal; „Vitamin K Overview” University of Maryland Medical Center.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
93 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]
sty
Witamina K w herbacie
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]
maj
Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong: recenzja, test, opinie
Herbatę Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong otrzymaliśmy po emisji Wielkiego Testu[...]
kwi
Kwas GABA gama aminomasłowy w zielonej herbacie
Kwas gama aminomasłowy nazywany skrótem GABA jest jednym ze składników herbaty. Osoby zajmujące się kulturystyką[...]
lis
Eisai
Eisai to japoński mnich buddyjski żyjący w XII wieku (1141-1215), który dwukrotnie podróżował do Chin[...]
Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne
Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]
cze
Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę
Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]
wrz
6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty
W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]
kwi