ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Letnie słońce już się z nami żegna, więc dzisiaj – jeszcze latem – o herbacie pełnej słońca i dobrego smaku, czyli kenijskiej GFOP Milima.

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Herbata w Kenii

Kenia to państwo w środkowo wschodniej Afryce, którego stolicą jest Nairobi. To trzeci kraj na świecie jeśli chodzi o produkcję herbaty. Około 60% herbaty produkowana jest przez rodzinne ogrody. Pozostałe 40% to wielkopowierzchniowe uprawy. Główną metodą produkcji jest CTC czyli Crush Tear Curl. Większość herbacianych plantacji położonych jest na wyżynach pomiędzy 1500 a 2700 m.n.p.m. Dzięki klimatowi i pogodzie, zbiory herbaty możliwe są cały rok z okresami szczytowymi przypadającymi w porach deszczowych.

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: liście
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: liście

400 kilometrów od Nairobi znajduje się miasto Kericho, od którego nazwę wzięły pobliskie plantacje. Herbata uprawiana jest tam na niemal 10 000 ha, z których zbiera się rocznie nawet 30 milionów kilogramów herbaty.

To właśnie w Kericho swoje plantacje miały najpierw Brook Bond, a obecnie jest ona znana z obecności marki Lipton.

Herbata Kenia GFOP Milima

Herbata ta pochodzi z Kenii, Kericho. Skrót GFOP informuje nas, że mamy do czynienia z Golden Flowery Orange Pekoe czyli jest ona produkowana z pączka wraz z pierwszym listkiem oraz posiada dodatek złotych tipsów.

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: parzenie herbaty
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: parzenie herbaty

Liście herbaty Kenia Milima

Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie, rodzynkowo, aromatycznie. Napar ma kolor jasny, pomarańczowo/czerwonawy. W smaku bardzo aromatyczna, świeża i smaczna. Najbardziej kojarzyła mi się z rodzynkami lub śliwkami. W drugim parzeniu miała też w sobie coś kwiatowego.

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: drugie parzenie
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: drugie parzenie

Parzenie herbaty Kenia Milima

Polecane parzenie to 3 gramy suszu na 120 ml wody w temperaturze 96 stopni. Czas parzenia to od 1 do 3 minut. Swoją herbatę zaparzyłam w 150 ml gaiwanie. Wykonałam trzy parzenia. Pierwsze to półtorej minuty, drugie to 2 minuty i 45 sekund i ostatnie bez mierzenia czasu. Wszystkie trzy wyszły smaczne i pewnie z jedno lub dwa zalania wodą by jeszcze wytrzymały. Napar pięknie prezentował się w szklanych czarkach i bardzo kojarzył mi się z kolorem letniego zachodu słońca. Warto zapoznać się z tą herbatą nie tylko dla pięknego letniego wyglądu, ale też ciekawego smaku. Herbata w sam raz na ostatnie letnie popołudniowe lenistwa.

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: parzenia w gaiwanie
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima: parzenia w gaiwanie

Źródła: gis.ktdateas.com/mapexplorer/, ktdateas.com/index.php, worldteanews.com/tea-estate-and-garden-profiles/james-finlays-kericho-kenya, hamajimagazine.com/kericho-estate-a-tea-plantation-in-kenya/, kenya-information-guide.com/kenya-tea.html, Tea: A User’s Guide, Tony Gebely

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]

Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie

Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]

Tea & Coffee World Cup 2014

Tea & Coffee World Cup 2014 to blisko 100 wystawców i wiele zróżnicowanych wydarzeń edukacyjnych,[...]

Yerba mate a kawa

Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]

Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa

Herbata zielona Oczy Fenixa produkowana jest ręcznie w Fujian z listków i pączków z kwietniowego[...]

Kiszone cytryny do herbaty, przepis

Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.