Letnie słońce już się z nami żegna, więc dzisiaj – jeszcze latem – o herbacie pełnej słońca i dobrego smaku, czyli kenijskiej GFOP Milima.
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata w Kenii
Kenia to państwo w środkowo wschodniej Afryce, którego stolicą jest Nairobi. To trzeci kraj na świecie jeśli chodzi o produkcję herbaty. Około 60% herbaty produkowana jest przez rodzinne ogrody. Pozostałe 40% to wielkopowierzchniowe uprawy. Główną metodą produkcji jest CTC czyli Crush Tear Curl. Większość herbacianych plantacji położonych jest na wyżynach pomiędzy 1500 a 2700 m.n.p.m. Dzięki klimatowi i pogodzie, zbiory herbaty możliwe są cały rok z okresami szczytowymi przypadającymi w porach deszczowych.
400 kilometrów od Nairobi znajduje się miasto Kericho, od którego nazwę wzięły pobliskie plantacje. Herbata uprawiana jest tam na niemal 10 000 ha, z których zbiera się rocznie nawet 30 milionów kilogramów herbaty.
To właśnie w Kericho swoje plantacje miały najpierw Brook Bond, a obecnie jest ona znana z obecności marki Lipton.
Herbata Kenia GFOP Milima
Herbata ta pochodzi z Kenii, Kericho. Skrót GFOP informuje nas, że mamy do czynienia z Golden Flowery Orange Pekoe czyli jest ona produkowana z pączka wraz z pierwszym listkiem oraz posiada dodatek złotych tipsów.
Liście herbaty Kenia Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie, rodzynkowo, aromatycznie. Napar ma kolor jasny, pomarańczowo/czerwonawy. W smaku bardzo aromatyczna, świeża i smaczna. Najbardziej kojarzyła mi się z rodzynkami lub śliwkami. W drugim parzeniu miała też w sobie coś kwiatowego.
Parzenie herbaty Kenia Milima
Polecane parzenie to 3 gramy suszu na 120 ml wody w temperaturze 96 stopni. Czas parzenia to od 1 do 3 minut. Swoją herbatę zaparzyłam w 150 ml gaiwanie. Wykonałam trzy parzenia. Pierwsze to półtorej minuty, drugie to 2 minuty i 45 sekund i ostatnie bez mierzenia czasu. Wszystkie trzy wyszły smaczne i pewnie z jedno lub dwa zalania wodą by jeszcze wytrzymały. Napar pięknie prezentował się w szklanych czarkach i bardzo kojarzył mi się z kolorem letniego zachodu słońca. Warto zapoznać się z tą herbatą nie tylko dla pięknego letniego wyglądu, ale też ciekawego smaku. Herbata w sam raz na ostatnie letnie popołudniowe lenistwa.
Źródła: gis.ktdateas.com/mapexplorer/, ktdateas.com/index.php, worldteanews.com/tea-estate-and-garden-profiles/james-finlays-kericho-kenya, hamajimagazine.com/kericho-estate-a-tea-plantation-in-kenya/, kenya-information-guide.com/kenya-tea.html, Tea: A User’s Guide, Tony Gebely
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kolory palenia kawy. Kolorymetr
Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]
mar
French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady
Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]
kwi
Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie
Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]
maj
Tea & Coffee World Cup 2014
Tea & Coffee World Cup 2014 to blisko 100 wystawców i wiele zróżnicowanych wydarzeń edukacyjnych,[...]
sty
Yerba mate a kawa
Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]
cze
Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa
Herbata zielona Oczy Fenixa produkowana jest ręcznie w Fujian z listków i pączków z kwietniowego[...]
gru
Kiszone cytryny do herbaty, przepis
Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]
lis
Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?
Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]
sie