ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy można mieszać bombillą podczas picia Yerba Mate?

Wiele źródeł podaje, że zdecydowanie nie wolno mieszać bombillą, kiedy pijemy Yerba Mate. Tym samym bardzo wiele osób powtarza to jak mantrę: nie można mieszać! Wypadałoby zastanowić się z czego wynika taki zakaz i czy zawsze jest uzasadniony.

O co chodzi z tym mieszaniem czy niemieszaniem w Yerba Mate? Podczas mieszania bombillą w naparze z Yerba Mate, liście Yerby rozwarstwiają się w naczyniu i część z nich przemieszcza się do góry, a część opada na dno i powstaje luka środku naparu. Nasza bombilla wsadzona do matero, kalebazy czy innego naczynia ma sitko na samym dole i to właśnie tam zasysamy napar, dlatego po mieszaniu Yerba Mate łatwiej zatyka bombillę i po prostu trudno zasysa się napar przez naszą rurkę.

Dlatego mieszanie Yerba Mate ogólnie jest niezalecane: w szczególności jeżeli robimy to z nudów i mieszamy bez większego sensu. Jeżeli mamy jakiś pomysł bardziej lub mniej uzasadniony, na przykład dopiero zalaliśmy liście Yerba Mate i chcemy nieco przyspieszyć parzenie, bo gdzieś się spieszymy, można (tak: można) zamieszać bombillą. Nie ma w tym nic niegrzecznego i gorszącego, szczególnie w Polsce.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na najlepszą Świąteczną Herbatę. Herbata z mąką kukurydzianą i pomarańczą

Najlepsza świąteczna herbata, dzięki której poczujecie klimat i magię świąt. Do przygotowania świątecznej herbatki potrzebujemy:[...]

Herbata w Szkocji

Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]

Huba brzozowa, czyli przepis na herbatę po Buriacku: właściwości

Dlaczego huba zwróciła na siebie uwagę jako lek? Przede wszystkim dzięki swym właściwościom przeciwbakteryjnym i[...]

Przegląd yerba mate: Pajarito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate dobrej jakości w dobrej cenie. Zyskuje pozytywne oceny i ma wielu miłośników. W[...]

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]

Herbata przed treningiem i po treningu

Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]

Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)

Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]

Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty

Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.