Balans smaków jest tym, co cechuje najlepsze kawy. Odpowiednia kompozycja słodyczy, kwasowości i goryczy przyczynia się do odczucia pełni i kompleksowości naparu. Zazwyczaj wiele uwagi przywiązuje się w kawie do smaku kwaśnego; intensywne dyskusje rozbijają na części pierwsze każdy detal tego smaku. Zupełnie inaczej jest ze smakiem gorzkim. Ten wydaje się być zupełnie pomijany, jak gdyby był nieciekawy lub zbędny. Przyglądając się mu bliżej możemy dostrzec wiele obliczy i wymiarów tego doświadczenia, które prowadzą nas do wniosku, że odrobina wysokojakościowej goryczy dopełnia odczucia podczas picia kawy, wzbogacając je o dodatkowy poziom.
Smak gorzki w kawie jest wynikiem obecności kofeiny, laktonów kwasu chlorogenowego, diketopepirazyny i fenylindanów. Każda z tych substancji prezentuje trochę inny rodzaj goryczy i występuje w różnym stężeniu w zależności od uwarunkowań naturalnych ziarna i stylu palenia. Rozkład kwasu chlorogenowego w trakcie palenia kawy powoduje pojawienie się związków odpowiedzialnych za smak gorzki, dlatego im ciemniej wypalona kawa, tym więcej goryczy w naparze.
Gorycz ma wiele obliczy, z którymi spotykamy się na co dzień. Zupełnie inaczej smakuje ziołowa goryczka piwa, prażona ciemnej czekolady, chemiczno metaliczna gorzkość lekarstw. Jest to smak, na który jesteśmy wyczuleni najbardziej ze wszystkich pozostałych. Wystarczy niewielka ilość, aby nasze kubki smakowe zadziałały. Dzieje się tak dlatego, że nasz organizm ostrzega nas przed substancją potencjalnie niebezpieczną. Największa ilość receptorów odpowiadających za smak gorzki znajduje się u nasady języka, by w razie wykrycia niebezpieczeństwa ostrzec przed połknięciem zagrażającej substancji. Być może właśnie to skojarzenie z zagrożeniem powoduje, że smaku gorzkiego musimy się nauczyć i nie jest dla nas naturalnym sięganie po niego w odróżnieniu od słonego czy słodkiego. W przypadku kawy najważniejsze będzie wyważenie ilości smaku gorzkiego w naparze i mamy do tego kilka narzędzi, którymi możemy zwiększać lub zmniejszać to doświadczenie:
- Woda: wysoko-zmineralizowana woda przyczynia się do intensywnej ekstrakcji substancji odpowiadających za smak gorzki.
- Temperatura: Wysoka temperatura podnosi gorycz. Poszukiwania w tym parametrze dają największą kontrolę nad balansem naparu.
- Czas parzenia: Długi czas parzenia wzmaga ekstrakcję goryczy.
Autorem tekstu jest Adam Laska, współwłaściciel palarni kawy Kafar.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady
Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się[...]
cze
Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej
Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w[...]
cze
Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi
Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]
maj
Yerba mate de leche
Yerba mate de leche to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem mleka lub[...]
Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie
Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]
1 Comments
maj
Szósty smak herbaty? Kokumi
Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]
cze
Herbata Sumatra Highland Chin Chin oolong w terenie
Jest to przyjemna herbata zbierana ręcznie. Susz tego delikatnie utlenianego oolonga jest zielony z przebłyskami[...]
maj
Yerba mate: zagrożenia i działanie negatywne, badania
Mimo, że mate zawiera wiele przeciwutleniaczy i sama wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i antymutagenne często kojarzona[...]
wrz