Jest to dolegliwość spowodowana cofaniem się kwaśnego soku żołądkowego do przełyku. Uczucie to opisujemy zwykle jako bolesne palenie w przełyku w okolicy mostka. Wyłączywszy różnego rodzaju przyczyny chorobowe, zgaga pojawia się po zbyt obfitym posiłku, zwłaszcza tłustym i pikantnym oraz zjedzonym zbyt późno przed snem. Temat zgagi często pojawia się w okresie świątecznym kiedy to zwykle jada się obficie oraz słodko. Zwłaszcza słodycze i tłuste ciasta mogą wywoływać tę dolegliwość ponieważ połączenie cukru i tłuszczu stwarza ku temu doskonałe warunki. Również czekolada często obecna w kremach i polewach do ciasta może powodować zgagę.
Mięta, melisa czy rumianek na zgagę?
Podstawowym błędem jaki często popełniamy przy zgadze jest picie naparu mięty. Rzeczywiście mięta poprawia trawienie, lecz działa pobudzająco na żołądek, który wytwarza więcej kwasów, to z kolei, wbrew zamierzonemu efektowi zgagę może wzmagać. Melisa oraz rumianek także nie powinny być pijane. Ponieważ nie tylko nie ukoją zgagi ale także mogą rozluźniać zwieracz przełyku powodując jeszcze intensywniejsze cofanie się kwasów.
Podobne działanie ma często zalecane picie mleka, które przynosi chwilową ulgę w tej dolegliwości. Docelowo jednak również zwiększa ilość kwasów żołądkowych.
Również herbata oraz inne napoje kofeinowe nie powinny być pite w czasie zgagi. Kolejnym mitem tutaj jest picie gorzkiej czarnej herbaty. Jest ona podobnie jak mięta wskazana w czasie niestrawności i zatruć pokarmowych. Na zgagę jednak nam nie pomoże, wręcz przeciwnie.
Jak radzić sobie ze zgagą?
Jest oczywiście całe mnóstwo różnego rodzaju preparatów, które można zażywać. Jeśli jednak zgagę mamy sporadycznie i potrzebujemy jedynie doraźnego zwalczenia jej objawów łatwo pomóc sobie domowymi metodami.
Najczęściej polecanymi sposobami na zgagę jest wypicie szklanki wody z łyżeczką sody. Poleca się także zjedzenie kilku migdałów lub żucie ziarna jałowca. Zgagę można zwalczać również naparami ziołowymi. Najlepsze będą tutaj zioła zawierające śluz, które dobrze ochronią żołądek przed kwasami.
Poleca się tutaj napar z kwiatów lipy oraz napar z siemienia lnianego. Siemię trzeba jednak gotować i odstawić najlepiej na noc, nie jest to więc szybka metoda. Dobre skutki przyniesie też napar z kłącza tataraku, korzenia prawoślazu oraz napar z majeranku.
Herbata na zgagę dla kobiet w ciąży?
Najprzyjemniejszym sposobem naszym zdaniem jest picie naparu rooibos. Czerwonokrzew afrykański jest niezwykle skuteczny przy problemach z trawieniem. Koi nie tylko zgagę, ale również ataki choroby wrzodowej mającej także związek z podwyższoną ilością kwasów w żołądku. Nie zawiera także kofeiny więc nie działa drażniąco na układ pokarmowy. Poprawia pracę jelit i w delikatny sposób radzi sobie z niestrawnością.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?
Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]
paź
Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie
Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]
cze
Herbata a nadciśnienie
Wśród publikacji wydziału medycznego Uniwersytetu Harwarda znajdujemy informację, że badani, pijący herbatę czarną wykazali spadek[...]
lut
Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty
Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]
wrz
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]
lip
Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach
Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]
maj
Zielona aromatyzowana herbata Sakura
Już wiosna. Chętniej sięgamy po świeże, lekkie smaki. Z wytęsknieniem wypatrujemy pierwszych kwiatów i słońca.[...]
kwi
Najlepsza herbata w ciąży. Co pić w podczas ciąży? Przepis na ziołową herbatę dla kobiet
Na rynku możemy spotkać kilka propozycji herbat dla kobiet w ciąży. Niestety producenci potrafią bardzo[...]
wrz