ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Dong Ding Oolong

Typ liści: Oolong

dong ding oolong-7

Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu – to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów parząc tę herbatę i za każdym razem nie zawodzi, a w dodatku ciągle zaskakuje smakowymi niuansami. Smakuje wyśmienicie – zawiera wszystkie przyjemności tajwańskiego oolonga z delikatną karmelową słodyczą, której w tle towarzyszą owocowe i kwiatowe nuty. Wprost cudowna złożoność smaku i aromatu, której można doświadczać podczas wielu parzeń.

Parzenie 1 i 2. (czas 1,5 min i 1 min)

Powoli otwierające się liście powoduje, iż pierwsze dwa napary stanowią osobny rozdział smakowy. Raczej delikatne, stanowią esencję „oolongowości”, słodkawe, egzotycznie kwiatowe, w pełni naturalne. Wszelkie karmelowe i orzechowe nuty dopiero delikatnie zaczynają o sobie dawać znać.

Parzenie 3 i 4. (2 min i 3 min)

W tych dwóch parzeniach ta herbata osiąga pełnię smaku i aromatu. Mocny posmak słodkawo – karmelowy miesza się z mocnymi orzechowi nutami, do tego w posmaku dochodzi do głosu owocowa nuta przywołująca smak śliwki.

Parzenie 5 i 6 (4 min i 5 min)

W tych parzeniach wszystkie przywołane smaki zaczynają się zlewać i żaden z nich nie dominuje specjalnie nad resztą. Tworzą jeden mocny i dobry smak.

O kolejnych parzeniach również można myśleć, można również inaczej rozłożyć proporcje suszu i wody (moje to 5 g na 200 ml, temperatura wody 90 stopni). Ta herbata to idealny materiał do wszelakich eksperymentów parzeniowych, co przy rewelacyjnej jakości stawni jej chyba największą zaletę! Gwarancja wielu przyjemnych siorbiących momentów i poszukiwania ogromnych pokładów poukrywanych w niej smaków.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)

Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]

Historia picia herbaty

Pierwszą herbatę zaparzył... wiatr. To on bowiem według legendy strącił z drzewa listki herbaciane, które[...]

Yerba Mate Ognista

Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]

Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]

Jak zrobić własną czarną herbatę? Poradnik

Blendowanie herbaty, czyli mieszanie herbat z różnymi rzeczami jest bardzo powszechne i bardzo niemłode. Jeśli[...]

Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?

Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego[...]

12 prostych przepisów na mrożoną herbatę

Zalety przygotowywania zimnej herbaty metodą cold brew są wielu osobom znane już od lat. Herbata[...]

1 Comments

Wegetariański burger z Yerba mate i herbatą, przepis

Sezon grillowy otwarty! Oto najlepszy przepis na burgery z soczewicy z Yerba mate. Przygotowanie wegetariańskich[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.