ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Dong Ding Oolong

Typ liści: Oolong

dong ding oolong-7

Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu – to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów parząc tę herbatę i za każdym razem nie zawodzi, a w dodatku ciągle zaskakuje smakowymi niuansami. Smakuje wyśmienicie – zawiera wszystkie przyjemności tajwańskiego oolonga z delikatną karmelową słodyczą, której w tle towarzyszą owocowe i kwiatowe nuty. Wprost cudowna złożoność smaku i aromatu, której można doświadczać podczas wielu parzeń.

Parzenie 1 i 2. (czas 1,5 min i 1 min)

Powoli otwierające się liście powoduje, iż pierwsze dwa napary stanowią osobny rozdział smakowy. Raczej delikatne, stanowią esencję „oolongowości”, słodkawe, egzotycznie kwiatowe, w pełni naturalne. Wszelkie karmelowe i orzechowe nuty dopiero delikatnie zaczynają o sobie dawać znać.

Parzenie 3 i 4. (2 min i 3 min)

W tych dwóch parzeniach ta herbata osiąga pełnię smaku i aromatu. Mocny posmak słodkawo – karmelowy miesza się z mocnymi orzechowi nutami, do tego w posmaku dochodzi do głosu owocowa nuta przywołująca smak śliwki.

Parzenie 5 i 6 (4 min i 5 min)

W tych parzeniach wszystkie przywołane smaki zaczynają się zlewać i żaden z nich nie dominuje specjalnie nad resztą. Tworzą jeden mocny i dobry smak.

O kolejnych parzeniach również można myśleć, można również inaczej rozłożyć proporcje suszu i wody (moje to 5 g na 200 ml, temperatura wody 90 stopni). Ta herbata to idealny materiał do wszelakich eksperymentów parzeniowych, co przy rewelacyjnej jakości stawni jej chyba największą zaletę! Gwarancja wielu przyjemnych siorbiących momentów i poszukiwania ogromnych pokładów poukrywanych w niej smaków.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić shake bananowy z zieloną herbatą, przepis na matcha shake

Jak zrobić pyszny, zdrowy shake bananowy na bazie zielonej sproszkowanej herbaty Matcha? Przepis jest bardzo[...]

Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]

Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty

Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]

Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]

1 Comments

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Czy herbata pu-erh na prawdę odchudza? Badania 2020

Badania obecnie dostępne podają wielkości powyżej jednego kilograma jako pewne. Wynik ten, niezbyt zdumiewający, dotyczy[...]

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Królewskie herbaty

Kultura herbaciana w Wielkiej Brytanii jest bardzo znana i stanowi element samoidentyfikacji Brytyjczyków. Choć Brytyjczycy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.