Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości herbatę produkuje się jedynie w regionach odznaczających się najbardziej sprzyjającymi warunkami. Herbata dojrzewająca w gorszych warunkach daje mniejsze plony, również zbiory można przeprowadzać rzadziej.
Klimat a herbata
Najbardziej optymalny klimat do uprawy herbaty jest gorący i wilgotny, gleba zaś powinna być żyzna o odpowiednio kwaśnym odczynie i łatwo przepuszczalna. Krzewy herbaciane nie lubią stojącej wody.
Opady deszczu a herbata
Jako optymalne opady uśrednione dla różnych odmian herbacianego krzewu uważa się wielkości między 1100 a 1300 mm na metr kwadratowy. W Polsce dla porównania mamy około 600 mm.
Temperatura a herbata
Temperatura wpływa przede wszystkim na wzrost herbaty poprzez wspomaganie fotosyntezy. Przy niższych temperaturach roślina samoistnie wchodzi w stan spoczynku, w którym nie wykazuje praktycznie żadnego wzrostu. Podobnie temperatura zbyt wysoka powoduje wzmożoną wymianę wody i przy jej niedostatku występuje zwolnienie wzrostu. W zależności od odmiany herbaty mogą mieć różną granicę tolerancji temperatury. Te szczepy, które są uprawiane w krajach wykazujących największą roczną produkcję wchodzą w stan spoczynku przy temperaturach około 12 st. C natomiast górną granicą temperatury jest około 32 st. C. No i znów nasz kraj dla przykładu. Średnio mamy w Polsce 8 st. C w lecie około 18 st. C a w zimie średnio -3 stopnie. Jak widać koncepcja uprawy herbaty na śląskiej hałdzie wymagała by jeszcze ogrzewanej szklarni.
Geografia a herbata
Długość dnia jest również niezwykle ważna dla prawidłowej wegetacji rośliny herbacianej. Okazuje się, że herbata wchodzi w stan spoczynku gdy dzień skraca się poniżej 11 godzin. Oznacza to, że im dalej od równika tym bardziej zmniejsza się długość okresu wegetatywnego krzewów herbacianych. Granicą sezonowości herbaty jest średnio 18 st. Szerokości geograficznej południowej i północnej. Jest to oczywiście zależne od regionu i innych warunków. Można jednak uśredniając przyjąć, że herbata uprawiana bliżej równika niż 18 st. Nie posiada okresów spoczynku i można prowadzić zbiory przez cały rok (na mapie kolor czerwony). Można przyjąć, że 38 równoleżnik północny i południowy będące zarazem granicami strefy o klimacie subtropikalnym wyznaczają granice w obrębie, których w ogóle możliwa jest otwarta uprawa herbaty.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kolory palenia kawy. Kolorymetr
Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]
mar
Herbata liściasta Poranny Rock Earl Grey Blue
Przetestowaliśmy czarną herbatę Poranny Rock z bergamotką i bławatkiem. Smak tej herbaty nie wybija się[...]
paź
Termos na Yerba Mate, Yerbomos, dobry sposób na Mate w plenerze
Dziś chciałem Wam pokazać połączenie matero z termosem, czyli Yerbomos. Na dole mamy wielowarstwową ściankę,[...]
4 Comments
cze
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie
Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]
cze
Kopi luwak
Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo[...]
lut
Czy warto kupić fajkę wodną za 50 zł?
Przeglądając sieć w poszukiwaniu tanich fajek można trafić na dużą ilość małych fajek typu dynia,[...]
wrz
Jak smakuje herbata?
Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]
lut
Chashaku
Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]
kwi