Hongkong po pierwszej wojnie opiumowej przeszedł pod władanie Brytyjczyków, którzy uczynili z niego dogodny port handlowy czemu przysłużyła się jego lokalizacja. Hongkong jeszcze przed przyłączeniem nowych terenów był jedną wyspą znajdującą się na Morzu Chińskim u ujścia rzeki Perłowej. Znajdująca się tutaj cieśnina to Port Wiktorii – jeden z najgłębszych portów na świecie. Wszystko to sprawia, że Hongkong był zawsze łasym kąskiem. Za czasów rewolucji kulturowej w Chinach stał się swoistym łącznikiem kultury zachodu z kulturą chińską.
Pod koniec XIX wieku Brytyjczycy podpisali 99 letnią dzierżawę Hongkongu i dopiero w 1997 roku wyspa wróciła do Chin. Różnice polityczne sprawiły jednak, że interesy obu stron niezbyt się zgadzały toteż Chiny pozostawiły na kolejne 50 lat Hongkongowi pewną autonomię.
Silk stocking tea
Pod kątem herbacianym Hongkong interesuje nas jako ojczyzna słynnej silk stocking tea lub pantyhose tea czyli herbaty przygotowywanej w specjalnej pończosze. Oczywiście narzędzie do parzenia jedynie przypomina nieco pończochę. Jest to specjalny, nieco stożkowaty filtr wykonany z bawełny i wyposażony w uchwyt.
Czym jest herbata po Hongkondzku?
Niczym innym jak mocną, czarną herbatą z mlekiem. Jak wiadomo, Hongkong znajdował się w brytyjskich rękach przez niemal sto lat, odcisnęło to ogromne, brytyjskie piętno na miejscowej kulturze herbacianej. Zresztą gdy się dobrze zastanowić to większości świata gdzie pija się herbatę z mlekiem swoje palce maczali Brytyjczycy. Również tutaj w Hongkonku pod ich wpływem miejscowi zaczęli pijać czarną herbatę z mlekiem w porze słynnego five o’clocka.
Można by więc powiedzieć, że nazywanie tej herbaty herbatą po Hongkondzku to przesada skoro jest to po prostu herbata z mlekiem. Otóż istnieją znaczne różnice w przygotowaniu takiej „bawarki” w Anglii i w Hongkongu. Po pierwsze używa się do tego wspomnianego płóciennego filtra, w którym liście herbaty znajdują się przez cały czas parzenia. Po drugie, herbata ta jest gotowana, nie zaś zwyczajnie zalewana wrzątkiem jak w Anglii. Ostatnia różnica to mleko, tutaj najczęściej jest ono skondensowane.
Jak przygotować taką herbatę?
Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Do specjalnego filtra wsypujemy tajemniczą mieszankę herbat czarnych produkowaną specjalnie do takiego stylu wykonania. Jest to przede wszystkim herbata Ceylon. Ilość liści jest zależna od ilości przygotowywanego naparu. Powinno to być około 2-3 łyżeczek na filiżankę wody. Filtr z herbatą umieszcza się w garnuszku z wrzątkiem i doprowadza do wrzenia. Po kilku minutach gotowania należy go zdjąć z ognia. Proces podgotowania można kilkukrotnie powtarzać dla wyciągnięcia silniejszego smaku. Z naparu usuwa się „pończochę” z fusami i podaje. Tradycyjnie dodatek mleka oraz cukru leży po stronie pijącego chociaż często zdarza się, że kupić można już gotową do picia herbatę.
Jeśli to jeszcze dla Was za mało wyjątkowe to zwróćcie uwagę na fakt, że w Hongkongu co roku organizuje się mistrzostwa w parzeniu mlecznej herbaty gdzie jury ocenia nie tylko jej smak ale także mleczną piankę, oraz ślady tłuszczu na powierzchni. Jako, że herbata taka im tłustsza tym lepsza, użyć do niej można specjalnego mleka z odrobiną oleju sojowego.
W Hongonku spożywa się przeszło 900 mln kubków mlecznej herbaty rocznie co przy nieco ponad 7 milionowej populacji daje całkiem niezły wynik.
Herbata mleczna jest tam popularna jak kawa na zachodzie, pija się ją najchętniej do śniadania i popołudniu. Najczęściej podawana jest w szklankach lub w papierowych kubkach jednorazowych co wpisuje się w zagoniony tryb życia mieszkańców tego nowoczesnego miasta.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Hojicha Isecha, opinie
Prażenie liści zielonej herbaty za każdym razem daje zaskakujące efekt. Nawet zagorzali przeciwnicy zielonej herbaty[...]
lis
Międzynarodowy dzień herbaty
Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]
gru
Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza
Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]
sty
Jak zrobić Zieloną Herbatę Matcha w domu w prosty sposób
Żeby zrobić zieloną herbatę Matcha w domu w prosty sposób, potrzebujemy: wysoką szklankę, kubek do[...]
lip
Otrzymaliśmy wyróżnienie od Ambasady Argentyny Embajada de la República Argentina en Polonia!
3 lipca 2023 r. Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl otrzymał prestiżowe wyróżnienie za promocję Yerba mate[...]
lip
Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?
Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]
gru
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie
Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]
wrz
Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej
Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w[...]
cze