ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Hongkong po pierwszej wojnie opiumowej przeszedł pod władanie Brytyjczyków, którzy uczynili z niego dogodny port handlowy czemu przysłużyła się jego lokalizacja. Hongkong jeszcze przed przyłączeniem nowych terenów był jedną wyspą znajdującą się na Morzu Chińskim u ujścia rzeki Perłowej. Znajdująca się tutaj cieśnina to Port Wiktorii – jeden z najgłębszych portów na świecie. Wszystko to sprawia, że Hongkong był zawsze łasym kąskiem. Za czasów rewolucji kulturowej w Chinach stał się swoistym łącznikiem kultury zachodu z kulturą chińską.

Pod koniec XIX wieku Brytyjczycy podpisali 99 letnią dzierżawę Hongkongu i dopiero w 1997 roku wyspa wróciła do Chin. Różnice polityczne sprawiły jednak, że interesy obu stron niezbyt się zgadzały toteż Chiny pozostawiły na kolejne 50 lat Hongkongowi pewną autonomię.

Silk stocking tea

Pod kątem herbacianym Hongkong interesuje nas jako ojczyzna słynnej silk stocking tea lub pantyhose tea czyli herbaty przygotowywanej w specjalnej pończosze. Oczywiście narzędzie do parzenia jedynie przypomina nieco pończochę. Jest to specjalny, nieco stożkowaty filtr wykonany z bawełny i wyposażony w uchwyt.

Hebrata z Hongkongu
Hebrata z Hongkongu

Czym jest herbata po Hongkondzku?

Niczym innym jak mocną, czarną herbatą z mlekiem. Jak wiadomo, Hongkong znajdował się w brytyjskich rękach przez niemal sto lat, odcisnęło to ogromne, brytyjskie piętno na miejscowej kulturze herbacianej. Zresztą gdy się dobrze zastanowić to większości świata gdzie pija się herbatę z mlekiem swoje palce maczali Brytyjczycy. Również tutaj w Hongkonku pod ich wpływem miejscowi zaczęli pijać czarną herbatę z mlekiem w porze słynnego five o’clocka.

Można by więc powiedzieć, że nazywanie tej herbaty herbatą po Hongkondzku to przesada skoro jest to po prostu herbata z mlekiem. Otóż istnieją znaczne różnice w przygotowaniu takiej „bawarki” w Anglii i w Hongkongu. Po pierwsze używa się do tego wspomnianego płóciennego filtra, w którym liście herbaty znajdują się przez cały czas parzenia. Po drugie, herbata ta jest gotowana, nie zaś zwyczajnie zalewana wrzątkiem jak w Anglii. Ostatnia różnica to mleko, tutaj najczęściej jest ono skondensowane.

Herbata czarna Kenia GFOP Milima
Herbata czarna Kenia GFOP Milima

Jak przygotować taką herbatę?

Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Do specjalnego filtra wsypujemy tajemniczą mieszankę herbat czarnych produkowaną specjalnie do takiego stylu wykonania. Jest to przede wszystkim herbata Ceylon. Ilość liści jest zależna od ilości przygotowywanego naparu. Powinno to być około 2-3 łyżeczek na filiżankę wody. Filtr z herbatą umieszcza się w garnuszku z wrzątkiem i doprowadza do wrzenia. Po kilku minutach gotowania należy go zdjąć z ognia. Proces podgotowania można kilkukrotnie powtarzać dla wyciągnięcia silniejszego smaku. Z naparu usuwa się „pończochę” z fusami i podaje. Tradycyjnie dodatek mleka oraz cukru leży po stronie pijącego chociaż często zdarza się, że kupić można już gotową do picia herbatę.

Jeśli to jeszcze dla Was za mało wyjątkowe to zwróćcie uwagę na fakt, że w Hongkongu co roku organizuje się mistrzostwa w parzeniu mlecznej herbaty gdzie jury ocenia nie tylko jej smak ale także mleczną piankę, oraz ślady tłuszczu na powierzchni. Jako, że herbata taka im tłustsza tym lepsza, użyć do niej można specjalnego mleka z odrobiną oleju sojowego.

Herbata czarna Ceylon bezkofeinowa. Brak teiny
Herbata czarna Ceylon bezkofeinowa. Brak teiny

W Hongonku spożywa się przeszło 900 mln kubków mlecznej herbaty rocznie co przy nieco ponad 7 milionowej populacji daje całkiem niezły wynik.

Herbata mleczna jest tam popularna jak kawa na zachodzie, pija się ją najchętniej do śniadania i popołudniu. Najczęściej podawana jest w szklankach lub w papierowych kubkach jednorazowych co wpisuje się w zagoniony tryb życia mieszkańców tego nowoczesnego miasta.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów

Na początku upewnij się, że pijesz herbatę, czyli napar z liści herbaty Camellia sinensis. Jesteś[...]

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata

Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]

Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie

W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]

Herbaciarnia Sowa Ząbki

Herbaciarnia Sowa Ząbki dane kontaktowe: telefon: 506 925 085, 605 947 970, adres: Ząbki, ul.[...]

Oznaczenie liści herbaty

Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]

Herbata kukicha, bocha, czy karigane

Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]

Big Active: biała herbata z płatkami róży, opinie

W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive'a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i[...]

Yerba mate tostada

Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.