Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Kiedy w paczce z herbatą zobaczyłam to zawiniątko, pierwsze z czym mi się skojarzyło, to z ręcznie robione mydełko. Na opakowaniu napis jednak głosił, że to oolong. Prasowany? A tak właśnie, Zhang Ping Shui Xian to herbata prasowana. Zapraszam do degustacji!
Herbata Zhang Ping Shui Xian
Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący z Chin, z Zhangping w prowincji Fujian. Wytwarza się ją z krzewów rosnących w górach Wuyi, słynnych ze swoich skalnych herbat. Mój oolong pochodzi ze zbiorów w roku 2017. Zhang Ping Shui Xian jest tradycyjnie prasowany do formy małych cegiełek (lub ciasteczek jeśli ktoś woli). Jest oolongiem niezbyt mocno utlenianym, przez co kolor suszu jest głównie zielony, z domieszką czerwieni i żółci.
Proces produkcji tej herbaty możemy prześledzić w tym reportażu: http://tv.cntv.cn/video/C10391/363c6ba6cf484f6487378ab2ad564e40. Choć jest w języku chińskim, bardzo dobrze pokazuje poszczególne etapy produkcji od zbioru aż do ręcznego prasowania herbaty.
Parzenie herbaty Zhang Ping Shui Xian
Zaleca się użycie 8 gramów herbaty na 500 ml wody. Moja sprasowana cegiełka ważyła 10 g, więc do parzenia w 150 ml czajniczku użyłam około 1/4 kostki. Herbata była starannie zawinięta. Po odwinięciu susz pachniał bardzo słodko i kwiatowo. Skojarzył mi się z letnią łąką i bzami. Lubię takie słoneczno-letnie herbaty. Odłupałam odpowieni kawałek, a resztę zachowałam na kolejne okazje. W ogrzanym naczyniu herbata wzmocniła swój kwiatowy, słodki zapach. Tym razem herbatę obudziłam, czyli przelałam ją gorącą wodą. Mój czajniczek wypełnił się aromatem letniej, świeżo skoszonej łąki.
Parzenia właściwe przeprowadziłam z użyciem wody o temperaturze 95 stopni, w czajniczku 150 ml i wykorzystując około 2,5 grama herbaty. Wykonałam cztery parzenia: 1 minuta, 20 sekund, 50 sekund, a ostatnie bez patrzenia na zegarek. Napar przy wszystkich parzeniach był brudno żółty, klarowny. Na początku pachniał słodkimi kwiatami, bzami i łąką. W kolejnych parzeniach zapach ten bledł nieco, stając się coraz słodszy.
Najbardziej przypało mi do gustu parzenie drugie, bo zupełnie mnie zaskoczyło. Pierwsze, minutowe, zgodnie z przewidywaniami smakowało kwiatowo, słodko. Nieco łąki, nieco róż. Miało też nieco bardziej żywiczny punkt. To właśnie ten ciekawy akcent najbardziej poczułam w drugim parzeniu. Tatarak? Delikatny eukaliptus? Bardzo ciekawe wrażenie, którego się zupełnie nie spodziewałam po tym kwiatowym oolongu. Trzecie parzenie było podobne, jednak już nie tak wyraźiste. Czwarte zaś, wykonane w czasie „na oko”, powróciło do kwiatów.
Po parzeniu liście bardzo ładnie się rozwinęły pokazując piękną ciepłą zieleń i ciemniejsze brzegi, gdzie utlenianie przeszło intensywniej.
Jestem fanką kwiatowych oolongów, bo zawsze miło kojarzą mi się z moimi ulubionymi bzami i letnim deszczem. Zhang Ping Shui Xian, zgodnie z oczekiwaniami był słodki i pełen kwiatów, a dodatkowo pokazał swoje ciekawe i zupełnie niespodziewane oblicze. Nie mogę się doczekać, kolejnej okazji by móc spróbować tej herbaty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?
Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]
lis
Herbatka ze skórek owoców
Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]
wrz
Lassi z matchą
Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz[...]
sie
Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny
Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]
7 Comments
lut
Herbata w Turcji
Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]
mar
Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?
Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej[...]
mar
Złote mleko, herbata z kurkumą
Latte na bazie mleka i kurkumy, nazywane Złotym Mlekiem, jest tak bardzo popularne w Wielkiej[...]
mar
Herbata Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud
Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor[...]
paź