Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Dzisiaj na temat tego przyjemnego oolonga – Si Ji Chun, nazywanego także oolongiem cztery pory roku, źródłem czterech pór roku, czterema porami roku – wiosną, czy oolongiem wiecznej wiosny. Zapraszam!
Cztery Pory Roku – Wiosna
Nazwa Cztery Pory Roku – wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane Si Ji są „wiecznie zielone” i zbierane niemal przez cały rok. Można znaleźć informacje mówiące o tym, że w roku odbywa się nawet ponad sześć zbiorów. O zbiorze zimowym mówi się nieraz, że jest najlepszy, a jego kwiatowy smak przywołuje na myśl wiosnę.
Kultywar Si Ji nie ma długiej historii. Początek zainteresowania się nim przypada na lata 80 XX wieku. Uprawiany jest na Tajwanie, w prowincji Nantou. Przeważnie obszary jego uprawy określa się jako średniej wysokości. Si Ji Chun Określa się jako lekko utleniany (około 20%-30%). Większość sklepów oferuje go w wersji delikatnie podprażanej, chociaż spotkać się można także z wersją nieprażoną.
Herbata, którą przygotowałam pochodzi z miasta Lugu, w porwincji Nantou i jest wersją delikatnie podprażaną.
Parzenie herbaty Si Ji Chun oolong
Si Ji Chun oolong przygotowałam w wesji gong-fu, czyli parząc wielokrotnie w krótszym czasie. Użyłam 150 ml czajniczka, około półtorej łyżeczki suszu i wody w temperaturze 90 stopni Celsjusza.
Czasy parzenia zaś to: I – 1 minuta, II – 1,5 minty, III – 2 minty oraz IV – 3 minuty. Poza głównym parzeniem postanowiłam poeksperymentować z wymieszaniem wszystkich parzeń oraz przetrzymaniem V parzenia.
Wrażenia? Jest to bardzo sympatyczna i mocno kwiatowa herbata. Rzeczywiście przywołuje na myśl wiosnę. Moim najmocniejszym i najszybszym skojarzeniem były bzy, którymi od pierwszego parzenia pachniała herbata.
Podczas pierwszych dwóch parzeń smak był jednak nieco mniej wyraźny, lekko ostry i kwiatowy. Dwa ostatnie parzenia były według mnie smaczniejsze – kwiatowe, lekko słodkie i lekko ostre. Napar cały czas był klarowny, jasnożółty.
Wymieszane wszystkie parzenia, nie były czymś wyjątkowym. Na pierwszy plan wybijała się słodycz i kwiaty. Natomiast V przetrzymane parzenie było nadal bardzo dobre i słodkie. Tak jak mówiły opisy tej herbaty które przeczytałam wcześniej, Si Ji Chun oolong jest bardzo wydajny (podobno aż do dziesięciu zaparzań) i cierpliwy. Nawet znaczne przetrzymanie go, nie zepsuło smaku.
W wersji „zachodniej”, do parzenia zaleca się około 3 gramy herbaty, na 120 ml wody w temperaturze 90 stopni Celsjusza i około 3-4 minut parzenia.
Si Ji Chun to bardzo ciekawy oolong – bardzo wiosenny smak ze zbiorów całorocznych. Przyjemny jest zwłaszcza ten bzowy zapach przywodzący na myśl to co najlepsze w wiośnie.
Źródła: inpursuitoftea.com, teamasters.blogspot.com, cajchai.com
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności
Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i[...]
kwi
Chińska Legenda o Wodnym Smoku na Dzień Dziecka 2013
Chińska Legenda o Wodnym Smoku na Dzień Dziecka 2013
cze
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong: recenzja, test, opinie
Herbatę Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong otrzymaliśmy po emisji Wielkiego Testu[...]
kwi
Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie
Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]
1 Comments
maj
80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl
Dalecy jesteśmy od bagatelizowania zagrożenia metalami ciężkimi w mate, ale uważamy, że obawy są przesadzone.[...]
2 Comments
sty
Herbata w Anglii. Angielska herbata
Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]
wrz
Herbata oolong – poradnik
Kolorów herbaty jak wiadomo jest sześć. Nie zawsze jest to takie oczywiste, a czasem niezbędne[...]
mar