ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Dzisiaj na temat tego przyjemnego oolonga – Si Ji Chun, nazywanego także oolongiem cztery pory roku, źródłem czterech pór roku, czterema porami roku – wiosną, czy oolongiem wiecznej wiosny. Zapraszam!

Cztery Pory Roku – Wiosna

Nazwa Cztery Pory Roku – wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane Si Ji są „wiecznie zielone” i zbierane niemal przez cały rok. Można znaleźć informacje mówiące o tym, że w roku odbywa się nawet ponad sześć zbiorów. O zbiorze zimowym mówi się nieraz, że jest najlepszy, a jego kwiatowy smak przywołuje na myśl wiosnę.

Si Ji Chun Oolong - liście
Herbata Si Ji Chun Oolong – liście

Kultywar Si Ji nie ma długiej historii. Początek zainteresowania się nim przypada na lata 80 XX wieku. Uprawiany jest na Tajwanie, w prowincji Nantou. Przeważnie obszary jego uprawy określa się jako średniej wysokości. Si Ji Chun Określa się jako lekko utleniany (około 20%-30%). Większość sklepów oferuje go w wersji delikatnie podprażanej, chociaż spotkać się można także z wersją nieprażoną.

Si Ji Chun - napar w dzbanku
Herbata Si Ji Chun – napar w dzbanku

Herbata, którą przygotowałam pochodzi z miasta Lugu, w porwincji Nantou i jest wersją delikatnie podprażaną.

Parzenie herbaty Si Ji Chun oolong

Si Ji Chun oolong przygotowałam w wesji gong-fu, czyli parząc wielokrotnie w krótszym czasie. Użyłam 150 ml czajniczka, około półtorej łyżeczki suszu i wody w temperaturze 90 stopni Celsjusza.

Czasy parzenia zaś to: I – 1 minuta, II – 1,5 minty, III – 2 minty oraz IV – 3 minuty. Poza głównym parzeniem postanowiłam poeksperymentować z wymieszaniem wszystkich parzeń oraz przetrzymaniem V parzenia.

Si Ji Chun oolong parzenie
Herbata Si Ji Chun oolong parzenie

Wrażenia? Jest to bardzo sympatyczna i mocno kwiatowa herbata. Rzeczywiście przywołuje na myśl wiosnę. Moim najmocniejszym i najszybszym skojarzeniem były bzy, którymi od pierwszego parzenia pachniała herbata.

Podczas pierwszych dwóch parzeń smak był jednak nieco mniej wyraźny, lekko ostry i kwiatowy. Dwa ostatnie parzenia były według mnie smaczniejsze – kwiatowe, lekko słodkie i lekko ostre. Napar cały czas był klarowny, jasnożółty.

Herbata Si Ji Chun otwarte listki
Herbata Si Ji Chun otwarte listki

Wymieszane wszystkie parzenia, nie były czymś wyjątkowym. Na pierwszy plan wybijała się słodycz i kwiaty. Natomiast V przetrzymane parzenie było nadal bardzo dobre i słodkie. Tak jak mówiły opisy tej herbaty które przeczytałam wcześniej, Si Ji Chun oolong jest bardzo wydajny (podobno aż do dziesięciu zaparzań) i cierpliwy. Nawet znaczne przetrzymanie go, nie zepsuło smaku.

W wersji „zachodniej”, do parzenia zaleca się około 3 gramy herbaty, na 120 ml wody w temperaturze 90 stopni Celsjusza i około 3-4 minut parzenia.

Herbata Si Ji Chun otwarte liście po parzeniu
Herbata Si Ji Chun otwarte liście po parzeniu

Si Ji Chun to bardzo ciekawy oolong – bardzo wiosenny smak ze zbiorów całorocznych. Przyjemny jest zwłaszcza ten bzowy zapach przywodzący na myśl to co najlepsze w wiośnie.

Źródła: inpursuitoftea.com, teamasters.blogspot.com, cajchai.com

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najlepsze organiczne herbaty. Najsmaczniejsze herbaty organiczne – ranking

Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy[...]

Herbata biała Pai Mu Tan. Klasyczna biała herbata

Herbata białaPai Mu Tan to klasyczny przykład herbaty bardzo mało przetworzonej. To druga najlepsza biała[...]

Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata

Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]

1 Comments

Działanie kofeiny. Co dzieje się po minucie od wypicia herbaty?

Jak kofeina działa na nasze ciało? Po wypiciu napoju z kofeiną jest ona niemalże całkowicie[...]

Yerba mate yerbeado, mate cocido

Yerba mate yerbeado lub mate cocido to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate tak jak[...]

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Czarnej Herbaty domowym sposobem

Do zrobienia mrożonej herbaty użyjemy czarnej herbaty Ceylon, raczej nie polecam herbaty First Flush, raczej[...]

Yerba mate chimarrao

Yerba Mate: Chimarrao. Brazylijska odmiana yerba mate o drobno mielonych liściach. Zawiera 70% listków i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.