Herbata parzona w „stylu dziadka”, czyli grandpa style, to popularna w Chinach technika parzenia. W Europie nie jest szczególnie popularna, a szkoda bo pozwala dostrzec nowe oblicze herbaty. Może dzień dziadka jest dobrą okazją, aby przetestować styl dziadka.
Picie i cedzenie herbaty przez zęby?
Mówi się, że metoda ta pochodzi z prowincji Anhui i Zhejiang, które słyną z dużego spożycia zielonej herbaty. Bo właśnie technika dziadka do picia zielonej herbaty nadaje się najlepiej. Oczywiście ogranicza nas jedynie własny gust, ponieważ można tak parzyć także inne kolory herbaty. Jest to sposób parzenia, który można by powiedzieć, leży po przeciwnej stronie stylu gong fu cha. O ile ta druga technika, jest zbliżona do ceremonii, o tyle styl dziadka ma na celu przygotowanie herbaty bez poświęcania jej większej uwagi.
Parząc w stylu dziadka zwyczajnie zalewamy liście herbaciane w dużym naczyniu, kubku lub szklance i pijemy herbatę cedząc przez zęby. Wygodniej jest użyć do tego herbaty o większych liściach, raz dlatego, że duże liście łatwiej pić bez przecedzania, dwa dlatego, że wolniej się parzą. Najlepsze zatem będą herbaty zielone właśnie z Anhui i Zhejiang takie jak Taiping Houkui czy słynny Lung Ching.
Jak przygotować herbatę grandpa style?
Oczywiście użyć musimy mniej liści niż w stylu gong fu. Można nawet zastosować proporcję zachodnią, czyli około 2 gramy suszu na każde 120 ml wody. Przy herbatach o dużych liściach wsypujemy ją do kubka i zalewamy wodą. Zaczynamy pić po chwili oceniając czy napar już „naciągnął” jeśli tak pijemy, jeśli nie, pozostawiamy jeszcze na chwilę. Kiedy napój robi się gorzkawy, dolewamy więcej wody. Nie powinniśmy wypijać nigdy więcej niż do poziomu 1/3 kubka przed kolejnym zalaniem. Jeśli poczujemy, że herbata robi się słaba zwyczajnie dosypujemy więcej świeżego suszu do tego samego naparu i znów pijemy dolewając wody według uznania.
Przy herbatach delikatniejszych poleca się najpierw wlać wodę, a dopiero do niej wsypać susz i znów dolewać wody i dosypywać suszu, by w ten sposób regulować moc naparu. Warto od razu podkreślić, że metoda ta raczej nie sprawdza się przy herbatach o drobnych liściach, zwłaszcza japońskich.
Ta niezwykle prosta technika nadaje się do picia herbaty podczas pracy i w samotności. Trudno tak dzielić się napojem z drugą osobą. Wtedy lepiej użyć czajniczka i czarek.
Co z tym wszystkim ma wspólnego dziadek? Otóż nazwa tej techniki parzenia „grandpa style” wiąże się z tym, że rozpowszechniona jest ona zwłaszcza wśród starszych osób w zachodnich Chinach.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady
Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się[...]
cze
Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]
cze
Herbata Sumatra Highland Chin Chin oolong w terenie
Jest to przyjemna herbata zbierana ręcznie. Susz tego delikatnie utlenianego oolonga jest zielony z przebłyskami[...]
maj
Herbata z lipy
Lipa (Tilia) jest drzewem długowiecznym spotykanym w umiarkowanej strefie półkuli północnej. W Polsce najczęściej znaleźć[...]
lip
Herbata na ból brzucha
Wśród licznych prozdrowotnych właściwości herbaty nie dopuszczamy się przesady, szukając także remedium na ból brzucha. Zauważmy,[...]
lis
Herbata Tie Guan Yin Oolong parzenie, opinie
Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin[...]
sty
Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!
10 stycznia 2016 roku w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazaliśmy na licytację zestawy herbat.[...]
sty
Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody
Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do[...]
kwi