Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane uczucia nawet wśród zaprawionych herbaciarzy. Jest to jedna z dziwniejszych herbat i zarazem jedna z mniej dostępnych. Produkuje się ją z odchodów robaków. Od razu nasuwa się skojarzenie z kawą kopi luwak, która wytwarzana jest z ziaren pozyskanych z odchodów zwierzaka żywiącego się wiśniami kawowymi. Tutaj analogia jest tylko częściowa, ponieważ w odróżnieniu od kawy, gdzie wydobywa się ziarno, w przypadku herbaty parzymy całe odchody.
Mowa tu o odchodach larwy pewnej ćmy. Konkretnie zaś gąsienic ćmy Aglossa dimidiata żerujących na liściach herbaty.
Nie wiadomo dokładnie kto i gdzie zaczął praktykować w celach leczniczych parzenie robaczych odchodów. Za ojczyznę tego naparu uważa się południe Chin oraz miasta Hong Kong i Makau. Chińska medycyna ludowa zawiera kilka naparów z owadzich fekaliów karmionych różnymi roślinami. Pod tą nazwą można spotkać czasem nieherbaciane wersje tego specyfiku. W świecie herbaty mówi się o herbacie pu’erh, a częściej i precyzyjniej o Liu Bao. Bo właśnie za odmianę herbaty Liu Bao uważa się chong shi cha.
Chińska medycyna tradycyjna podchodzi do takich wynalazków z entuzjazmem, ponieważ łączą one energię leczniczą zarówno rośliny jak i zwierzęcia (farmaceutykom odzwierzęcym, co może dziwić, poświęca się tu sporo miejsca).
Produkcja herbaty z odchodów robaków
- Tradycyjna metoda produkcji polega na przygotowaniu specjalnego kosza z odpowiednimi ziołami, w tym przypadku z herbatą lub z herbatą zmieszaną z innymi leczniczymi ziołami i spryskaniu go wodą po płukaniu ryżu, aby zwabić ćmy których potoczna nazwa to czarny robak ryżowy. Tłumaczy to zapewne użycie takiego, a nie innego wabika.
Jest też prawdopodobne, że herbatę tę odkryto przypadkiem, gdy ćmy zalęgły się w leżakującej herbacie. W ten sposób producent herbaty mógł mówić o szczęściu w nieszczęściu, ponieważ ogryziona herbata przy sprzedaży mogła osiągnąć niższą od zamierzonej cenę, lecz zebrane odchody owadów wprost przeciwnie.
- Zwabione do kosza ćmy składają jaja w liściach, a wyklute larwy jedzą je, pozostawiając na dnie kosza odchody, które po zakończeniu hodowli łatwo pozyskać.
- Zostają one następnie wysuszone na słońcu i podprażone na patelni, czasem wraz z miodem. Gotowe drobinki parzy się wrzątkiem. Popularna jest także metoda przelewowa, która polega na umieszczeniu suszu na sitku i przelaniu przez nie wrzątku.
Napar wbrew pozorom nie przypomina odchodów. Przypomina natomiast herbatę typu hei cha z kilkoma dodatkowymi niuansami. Poczujemy tu ziołowo-medyczne zapachy, nutę mentolu i lukrecji ale przede wszystkim dominujący aromat starego drewna. Wśród właściwości prozdrowotnych wymienia się wprost zbawienne działanie dla żołądka oraz jelit. Jak na herbatę ciemną przystało ta także powinna przejść leżakowanie by jeszcze bardziej zyskać na wartości. W ten sposób możemy znaleźć za duże pieniądze herbatę chong shi cha liczącą sobie nawet kilkadziesiąt lat.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Gatunki i odmiany herbaty
Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]
maj
Yerba Mate Ognista
Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]
sie
Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]
lip
Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]
lut
Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady
Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]
sie
Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]
kwi
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem
Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]
kwi
Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości
Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]
cze