Kresy wschodnie Polski to nazwa określająca różne krainy w zależności od okresu w historii. Najczęściej jednak kresy kojarzą nam się z ziemiami utraconymi, czyli z obecną północno-zachodnia Ukrainą. Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale także szeroko docenianą kuchnię. Jeden z bardziej interesujących przepisów na regionalną herbatę kresową wiąże się z niegdysiejszym brakiem dostępności wysokogatunkowej herbaty.
Herbata z pigwą i geranium
Każdy kto chciał delektować się dobrą herbatą musiał jakoś poprawiać jej aromat na własną rękę. Efektem takiego stanu rzeczy jest herbata czarna z pigwą i geranium. O ile pigwa może nam się kojarzyć z herbatę o tyle geranium, czyli potocznie zwana anginka to raczej roślina doniczkowa znana z ludowych metod leczenia nią bólu uszu. Okazuje się, że poza wyjątkowym aromatem olejki geranium mają właściwości przeciwbakteryjne. Jest więc nieco prawdy w ludowej medycynie. W tym jednak przypadku wykorzystamy fakt, że geranium i pigwa stanowią wspaniałe połączenie aromatów i doskonale podkreślają smak czarnej herbaty.
Przepis na herbatę z pigwą
Aby przygotować herbatę kresową należy pigwę posiekać w drobną kostkę i zasypać białym cukrem. Gdy owoc puści sok a cukier się rozpuści nabieramy łyżkę pigwy w syropie i dodajemy do naparu czarnej herbaty przygotowanej z kilkoma świeżymi liśćmi geranium. Efekt zaskoczy Was swym bogatym aromatem.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie
Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]
lut
Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko
W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi[...]
lip
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony
Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]
kwi
Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych
Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]
sie
Artystyczna herbata
Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]
mar
Tea & Coffee World Cup 2016
Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]
kwi
Wpływ długości parzenia na herbatę
Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]
lis
Ahmad Tea English Tea No.1: test, recenzja, opinie
Test sypanej herbaty Ahmad Tea English Tea No.1. Jak wypadła?
mar