W Kuwejcie pija się herbatę czarną z dość nietypowymi dodatkami. Po pierwsze dodaje się do niej kardamonu, który nie jest szczególnie niespotykana w herbacie przyprawa. Sam kardamon to kuzyn imbiru pochodzący z Azji. W odróżnieniu od imbiru jako przyprawę stosuje się jako przyprawę strączki z nasionami. Wśród licznych właściwości smakowych i zdrowotnych kardamonowi przypisuje się wzmocnienie apetytu oraz zintensyfikowanie pobudzających właściwości herbaty.
Drugą zaś przyprawą jaką znajdziemy w herbacie po kuwejcku, jest szafran. Jako przyprawa służy tutaj znamię kwiatu szafranu, czyli część słupka wewnątrz kielicha kwiatowego. Szafran jako przyprawa szlachetna ma również znaczenie w religii hinduistycznej. Stosowany bywa jako barwnik. W sztuce kulinarnej ceniony jest również za swoje barwiące właściwości.
Co łączy obie te przyprawy?
Odpowiedź jest prosta: cena. Szafran to najdroższa przyprawa świata z powodu trudności jej pozyskania. Mimo, że kwiaty szafranu uprawia się przemysłowo to jednak dla uzyskania kilograma tej przyprawy potrzeba 150 000 kwiatów. Kardamon zaś uznawany jest za drugą najdroższą przyprawę świata. Co za tym idzie, można powiedzieć, że herbata po kuwejcku to herbata dla bogaczy.
Kuwejt
To niewielkie państwo w Zatoce Perskiej które swój dobrobyt zawdzięcza odkrytym w pierwszej połowie XX wieku złożom ropy naftowej. Okazało się, że złoża te są całkiem niemałe ponieważ sam Kuwejt, który powierzchniowo można porównać do województwa kujawsko-pomorskiego posiada 10% światowych złóż tego surowca. Czerpane z handlu ropą dochody stawiają ten niewielki kraj według różnych rankingów w czołówce najbogatszych krajów świata. Najczęściej jednak kojarzymy Kuwejt z wojną w Zatoce Perskiej i słynną operacją Pustynna Burza. Dziś jednak jest to popularny cel luksusowych wakacji.
Jak przygotować herbatę po kuwejcku?
Wróćmy jednak do herbaty po kuwejcku. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a zdobycie kosztownych przypraw leży w naszym zasięgu. Toteż zachęcamy do spróbowania.
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do garnka wsypujemy łyżeczkę kardamonu rozbitego w moździerzu (około 3 strączków) oraz szczyptę szafranu. Zalewamy filiżanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę czarnej herbaty. Zaparzamy 2-3 minuty i całość przecedzamy. Słodzimy według uznania.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata kwitnąca
Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]
wrz
Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej
Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w[...]
cze
Przepis na orzeźwiającą lemoniadę na bazie herbaty bitter lemonade
Do dużego naczynia wsyp herbatę owocową bitter lemonade oraz 2 gałązki rozmarynu, a całość zalej[...]
maj
Yerba mate poleo
Poleo to odmiana mięty występującej w Ameryce Południowej będąca częstym dodatkiem mieszanek con hierbas yerba[...]
Test yerba mate ekspresowa ze marketu: astra, loyd, pajarito, yer-vita
Przygotowaliśmy ślepy test 8 smaków yerba mate różnych producentów, dostępnych w sklepach. Przetestowaliśmy: Yerba mate[...]
cze
Czarna herbata Assam Hattialli
Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje[...]
lut
Herbata Si Ji Chun Oolong
Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]
wrz
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj