Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Kwiaty w filiżance: krótko o herbatce ze złocienia (Chrysanthemum tea)
Herbatkę ze złocienia piłam po raz pierwszy, gdy zamówił mi ją znajomy podczas odwiedzin w Chinach. Stwierdził, że warto spróbować i na pewno będzie mi smakowała. Nie mylił się. Moje drugie spotkanie z tą herbatką nastąpiło pewnego dnia przy podwieczorku. Nasza gospodyni z radością zapowiedziała herbatę, po czym szeptem dodała, że będzie to taka dziewczyńska herbatka. Dzisiaj napar ze złocienia jest jednym z moich ulubionych, a wielokrotne jego podawanie osobnikom płci męskiej wykazało, że także i im ten napar smakuje.
Czym jest herbata ze złocienia?
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do rodziny astrowatych i swoim rodzajem obejmuje około 37 gatunków. Spośród tych 37 w stanie naturalnym, większość spotkamy w Azji.
Do przygotowywania naparów wykorzystuje się głównie Chrysanthemum indicum oraz Chrysanthemum morifolium (złocień wielkokwiatowy).
Strona Vicony Tea Dictionary wymienia 4 podstawowe rodzaje herbatki złocieniowej, w zależności od jej pochodzenia: Huángshān Gòngjú, Hángbáijú, Chújú oraz Bójú. Dodatkowo wspomina też o naparcah z pąków kwiatowych.
Jak można zauważyć jest to herbatka, więc nie zawiera liści herbaty. Dobrej jakości kwiaty powinny mieć zdrowy wygląd, niektóre strony wspominały, że zbyt białe kwiatki (bez odcieni żółci) powinny także budzić nasze podejrzenia. Płatki powinny być jak najmniej pokruszone i oczywiście nie powinniśmy zauważyć nalotów pleśni.
Jak się przygotowuje herbatę ze złocienia?
Zgodnie z najpopularniejszą metodą, należy zalać kwiatki gorącą wodą (90-95 stopni) i pozostawić na około 5 minut. Ile nasypać tych kwiatków? No cóż, to zależy od naszych upodobań. Jeśli będziemy parzyli herbatkę kilkakrotnie, warto wrzucić ich około łyżeczki na szklankę. Mi czasami wystarczy dosłownie kilka kwiatków. Można dodać do naparu jagód goi. Można go posłodzić, choć według mnie jest smaczny bez dodatków. Przygotowaną herbatkę można pić również na zimno.
Smak ma delikatny z kwiatowym aromatem. Polecam zalać ją w przezroczystym naczyniu, żeby pooglądać pływające w jasnożółtym naparze kwiatki oraz ewentualne jagody goji. Gdy nasz napar wypijemy, możemy zalać kwiaty ponownie gorącą wodą.
Korzyści z picia złocienia?
Według tradycji chińskiej, napar złocienia łączony jest z zimnem. Herbatkę tę poleca się w gorące dni, a także przy gorączce, by ochłodzić ciało. Ma właściwości tonizujące, wspomaga nas przy przeziębieniu. Jest polecana przy bólach gardła, problemach ze skórą oraz wysokim ciśnieniem. Wspomaga nasze trawienie, ma działanie bakteriobójcze a także ma pozytywny wpływ na nasz wzrok i słuch. Należy jednak pamiętać, że choć jest to dość rzadkie, u niektórych osób szczególnie wrażliwych mogą wystąpić reakcje alergiczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości, zawsze należy skonsultować się z lekarzem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]
cze
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]
lip
Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie
O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]
lis
Herbata zielona Pi Lo Chun
Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun herbata zielona zaliczana[...]
lip
Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy
Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]
paź
Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie
Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]
sie
Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice
Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]
2 Comments
lut
Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?
Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]
paź