ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Kwiaty w filiżance: krótko o herbatce ze złocienia (Chrysanthemum tea)

Herbata ze złocienia: Napar złocieniowy ma jasnożółty kolor i kwiatowy aromat
Herbata ze złocienia: Napar złocieniowy ma jasnożółty kolor i kwiatowy aromat

Herbatkę ze złocienia piłam po raz pierwszy, gdy zamówił mi ją znajomy podczas odwiedzin w Chinach. Stwierdził, że warto spróbować i na pewno będzie mi smakowała. Nie mylił się. Moje drugie spotkanie z tą herbatką nastąpiło pewnego dnia przy podwieczorku. Nasza gospodyni z radością zapowiedziała herbatę, po czym szeptem dodała, że będzie to taka dziewczyńska herbatka. Dzisiaj napar ze złocienia jest jednym z moich ulubionych, a wielokrotne jego podawanie osobnikom płci męskiej wykazało, że także i im ten napar smakuje.

Czym jest herbata ze złocienia?

Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do rodziny astrowatych i swoim rodzajem obejmuje około 37 gatunków. Spośród tych 37 w stanie naturalnym, większość spotkamy w Azji.

Do przygotowywania naparów wykorzystuje się głównie Chrysanthemum indicum oraz Chrysanthemum morifolium (złocień wielkokwiatowy).

Zaparzona herbatka ze złocienia
Zaparzona herbatka ze złocienia

Strona Vicony Tea Dictionary wymienia 4 podstawowe rodzaje herbatki złocieniowej, w zależności od jej pochodzenia: Huángshān Gòngjú, Hángbáijú, Chújú oraz Bójú. Dodatkowo wspomina też o naparcah z pąków kwiatowych.

Jak można zauważyć jest to herbatka, więc nie zawiera liści herbaty. Dobrej jakości kwiaty powinny mieć zdrowy wygląd, niektóre strony wspominały, że zbyt białe kwiatki (bez odcieni żółci) powinny także budzić nasze podejrzenia. Płatki powinny być jak najmniej pokruszone i oczywiście nie powinniśmy zauważyć nalotów pleśni.

Jak się przygotowuje herbatę ze złocienia?

Zgodnie z najpopularniejszą metodą, należy zalać kwiatki gorącą wodą (90-95 stopni) i pozostawić na około 5 minut. Ile nasypać tych kwiatków? No cóż, to zależy od naszych upodobań. Jeśli będziemy parzyli herbatkę kilkakrotnie, warto wrzucić ich około łyżeczki na szklankę. Mi czasami wystarczy dosłownie kilka kwiatków. Można dodać do naparu jagód goi. Można go posłodzić, choć według mnie jest smaczny bez dodatków. Przygotowaną herbatkę można pić również na zimno.

Herbata ze złocienia: Parzenie złocienia
Herbata ze złocienia: Parzenie złocienia

Smak ma delikatny z kwiatowym aromatem. Polecam zalać ją w przezroczystym naczyniu, żeby pooglądać pływające w jasnożółtym naparze kwiatki oraz ewentualne jagody goji. Gdy nasz napar wypijemy, możemy zalać kwiaty ponownie gorącą wodą.

Korzyści z picia złocienia?

Według tradycji chińskiej, napar złocienia łączony jest z zimnem. Herbatkę tę poleca się w gorące dni, a także przy gorączce, by ochłodzić ciało. Ma właściwości tonizujące, wspomaga nas przy przeziębieniu. Jest polecana przy bólach gardła, problemach ze skórą oraz wysokim ciśnieniem. Wspomaga nasze trawienie, ma działanie bakteriobójcze a także ma pozytywny wpływ na nasz wzrok i słuch. Należy jednak pamiętać, że choć jest to dość rzadkie, u niektórych osób szczególnie wrażliwych mogą wystąpić reakcje alergiczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości, zawsze należy skonsultować się z lekarzem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Duża czy mała fajka wodna: co wybrać?

Jeśli nie mamy w planach zabierać fajki w plener, kiedy zdecydowanie potrzebne jest nam miejsce[...]

Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza

Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]

Najstarsze herbaciane drzewo świata

Nie lada kłopot pojawia się, gdy chcemy precyzyjnie określić, które z drzew herbacianych jest najstarsze[...]

Herbata przed treningiem i po treningu

Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]

Najnowsze badania dotyczące herbaty

Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe,[...]

Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong

Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.