ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mało komu przyszłoby do głowy parzyć kwiaty chryzantemy. Tymczasem Azjaci robią to od bardzo dawna. Sama chryzantema jest w chińskiej kulturze niezwykle ważna. Kwiat chryzantemy jest symbolem jesieni, a zwłaszcza września. Dziewięć to liczba chryzantemy i dniem jej zbiorów jest dziewiąty dzień dziewiątego miesiąca. W tym dniu tradycyjnie pija się także herbatkę z chryzantemy. Piękny ten kwiat był także tematem wierszy i obrazów. Wręczenie komuś okolicznościowej kartki przedstawiającej chryzantemę z sosną oznacza życzenia długiego życia, zaś chryzantemy na której siedzi szarańcza – długiego piastowania stanowiska urzędniczego.

Napar z kwiatów chryzantemy przygotowuje się w Chinach od czasów dynastii Song, czyli od X wieku. Podobnie w Korei napar chryzantemowy jest popularny do tego stopnia, że napić można się go w restauracjach oraz kupić nawet w formie ekspresowych torebek.

Tradycja przygotowywania kwiatów do parzenia rozwinęła się na tyle, że spotkać możemy kilka technik obróbki samych kwiatów. Bywają kwiaty wielokrotnie parowane i suszone, a także blanszowane w słonej wodzie. Ciekawostką są także kwiaty zakonserwowane w miodzie na kilka tygodni przed parzeniem. Jest to także cenna wskazówka dla nas, ponieważ miód doskonale komponuje się z aromatem naparu chryzantemowego. Chryzantemy poza tym są kwiatami jadalnymi i można je czasem spotkać jako ozdobę potraw.

Herbatka z chryzantemy
Herbatka z chryzantemy

Tradycyjna medycyna chińska również od wieków doceniała właściwości prozdrowotne chryzantemy i łącząc ją z innymi ziołami zalecała ją przy różnych dolegliwościach, zwłaszcza osobom mającym „zbyt dużo gorąca”, co nie tylko wiąże się ze stanem ciała, ale także temperamentem. Uważa się, że chryzantema może mieć dobry wpływ na kondycje i zrównoważenie psychiczne.

Jest także popularnym dodatkiem do herbaty, zwłaszcza do zielonej i oolong oraz do Pu-Erh. Często także jest jednym ze składników herbat artystycznych, czyli kwitnących w czajniczku.

Jakie są prozdrowotne zalety picia herbatki z chryzantemy?

Wymienia się tutaj:

  • kojące działanie na drogi oddechowe oraz redukcję wysokiego ciśnienia.
  • Dowiedziono także przeciwdziałania zapaleniom.
  • Może ograniczać gorączkę i objawy przeziębienia we wczesnym stadium.
  • Chryzantema ma także korzystne wyniki przy leczeniu osteoporozy.
  • Sporo też mówi się ostatnio o właściwościach poprawiających metabolizm i odchudzających. Niestety na ten temat brak badań naukowych, choć w tradycyjnej medycynie chińskiej rzeczywiście pojawia się chryzantema w składzie mieszanek mających pomóc przy redukcji cholesterolu oraz masy ciała.

Jeśli chodzi o przygotowanie naparu to nie powinno to nastręczać zbyt wielu trudności. Więcej zachodu – szczerze mówiąc – może być ze znalezieniem samej chryzantemy. Choć nie jest to popularne w Polsce zioło jest już dostępne w sklepach zielarskich i herbaciarniach, a także w sklepach z azjatycką żywnością. Ostatecznie samemu możemy wysuszyć kwiaty, lecz ważne jest, by ustalić czy nie były opryskiwane.

Pamiętajmy, że kupione kwiaty, popularne w okolicach dnia Wszystkich Świętych, nie były hodowane do produkcji herbatki ziołowej i mogą zawierać szkodliwe pestycydy. Jak większość ziół kwiat chryzantemy parzy się wrzątkiem kilka minut, różnica polega na tym, że Chińczycy zwykli parzyć te same kwiaty kilka razy jak herbatę.

8 kwiatków chryzantemy zalewamy 250ml świeżo zagotowanej, ale nie wrzącej wody. Parzymy 7-10 minut. Te same kwiatki możemy parzyć 2-3 razy za każdym razem uzyskując napar o nieco innym smaku. Kilka kwiatków sprawdzi się świetnie jako dodatek do codziennej czarnej herbaty.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Anti-inflammatory components of Chrysanthemum indicum flowers, Bui Thi Thuy Luyen, Bui Huu Tai, Nguyen Phuong Thao, Ji Yun Cha, Hoon Yeon Lee, Young Mi Lee, Young Ho Kim, Dual Effect of Chrysanthemum indicum Extract to Stimulate Osteoblast Differentiation and Inhibit Osteoclast Formation and Resorption In Vitro, Jong Min Baek, Ju-Young Kim, Yoon-Hee Cheon, Sun-Hyang Park, Sung-Jun Ahn, Kwon-Ha Yoon, Jaemin Oh and Myeung Su Lee, Symbole Chińskie słownik – Wolfram Eberhard, Leczenie herbatą naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej – Lin Qianliang, Chen Xiaoyi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]

Historia picia herbaty

Pierwszą herbatę zaparzył... wiatr. To on bowiem według legendy strącił z drzewa listki herbaciane, które[...]

Królewskie herbaty

Kultura herbaciana w Wielkiej Brytanii jest bardzo znana i stanowi element samoidentyfikacji Brytyjczyków. Choć Brytyjczycy[...]

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi[...]

Czy herbata podnosi cholesterol

Herbata nie podnosi poziomu cholesterolu. Cholesterol występuje w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i jedynie w[...]

Herbaciane masło

Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć[...]

Herbaciarnia Czarka Kraków

Herbaciarnia Czarka Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 422 93 82, 606 97 25 34, adres:[...]

Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?

Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.