Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną zdolność zużywania wszystkiego, nie marnowania niczego, naprawiania, wymieniania się i robienia wielu potrzebnych rzeczy samemu. Umiejętności te zaginęły w skutek łatwej dostępności do różnych tanich produktów, zaś dziś, znów są poszukiwane i modne. Staramy się wyrzucać rzeczy dopiero w ostateczności. Nic więc dziwnego, że zapomniana herbatka z owocowych skórek znów przykuwa uwagę.
Ze skórek pozostałych po obraniu owoców możemy z powodzeniem zrobić kompot, możemy także je wysuszyć i zaparzyć jako herbatę, gdy najdzie nas ochota.
Napary owocowe, które można kupić jako gotowe mieszanki zawierają kawałki suszonych, liofilizowanych a czasem kandyzowanych owoców i skórek owocowych. Są one smaczne i nie zawierają kofeiny. Jest to dobra propozycja na wieczór, oraz dla dzieci. Napary tego typu mogą być alternatywą dla herbaty ponieważ nie zawierają kofeiny, garbników oraz innych drażniących substancji. Dla dzieci zaś są smaczną alternatywą dla słodkich soków oraz napojów gazowanych.
Herbata z odpadków po owocach? Sposób na ograniczenie odpadów i nie marnowaniu jedzenia. Czy istnieją sposoby na usunięcie pestycydów ze skórek owoców?
Herbatka owocowa kupiona składa się z kawałków owoców, doskonale może udać się jednak gdy przygotujemy ją z samych skórek czyli odpadków. Pomysł suszenia obierek z jabłka i innych owoców, a następnie przygotowywania z nich naparu jest prostym i zdrowym rozwiązaniem dla osób oszczędnych i ograniczających odpady. Jest to także dobra zabawa, możliwość popisania się kreatywnością, oraz zajęcie dla całej rodziny dające dużo satysfakcji.
Po co usuwać w ogóle skórki z owoców? Często obieramy je dla małych dzieci lub gdy robimy domowe lody, koktajle lub inne desery gdzie przepis wymaga obranych owoców. Wiele osób obiera także skórki by w najprostszy sposób pozbyć się pestycydów. Oczywiście taka skórka nie da się już umyć i nie nadaje się na herbatkę skórkową.
Warto jednak rozważyć różne triki na pozbycie się pestycydów. Przede wszystkim możemy wybierać produkty organiczne. Jeśli zaś chcemy umyć owoce i warzywa z pestycydów możemy moczyć je przez conajmniej kwadrans w słonej wodzie, wodzie z sodą lub w wodzie z octem.
Niektóre owoce mają skórki, których nie da się dokładnie umyć jak chociażby ananas. Niektóre badania dowodzą, że mycie owoców może usunąć około 40% pestycydów.
Starajmy się nie marnować skórki nie tylko dlatego, że szkoda ją wyrzucić. Skórka zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Możemy w niej znaleźć nawet o 328 razy więcej przeciwutleniaczy niż w miąższu owoców.
Surowe jabłko ze skórką zawiera do 332% więcej witaminy K, 142% więcej witaminy A, 115% więcej witaminy C, 20% więcej wapnia i do 19% więcej potasu niż obrane jabłko.
Przepis na domową herbatkę ze skórek jabłka
Dobrym i wpisującym się w jesienne smaki pomysłem jest przygotowanie herbatki ze skórek jabłka. Jest na to sporo sposobów i właściwie ogranicza nas nasza wyobraźnia. Proponujemy kilka sprawdzonych połączeń.
- Skórki jabłka kroimy na małe kawałki i suszymy rozkładając na ręczniku w przewiewnym miejscu, rozkładając w piekarniku przy niewysokiej temperaturze lub używając suszarek do grzybów i owoców.
- Łyżkę suszonych skórek jabłek, kawałek cynamonu, kawałek wanilii zaparzamy razem jak herbatę owocową wrzątkiem w czasie 5-8 minut.
- Łyżkę suszonych skórek jabłka, łyżkę suszonych skórek marchewki, kawałek cynamonu, plasterek świeżego imbiru, zaparzamy jak herbatę owocową wrzątkiem w czasie 5-8 minut.
- Łyżkę suszonych skórek jabłka, kilka listków suszonej lub świeżej mięty, kilka suszonych owoców żurawiny zaparzamy jak herbatę owocową wrzątkiem w czasie 5-8 minut.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Pytanie na Śniadanie TVP2
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Antioxidant activities of peel, pulp and seed fractions of common fruits as determined by FRAP assay – Chang jiang, Guoa Jijun, Yanga Jingyu, Weia Yunfeng, Lia Jing, Xua Yugang Jianga; Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds – Joy C Rickman Diane M Barrett Christine M Bruhn; Meta-analysis of food processing on pesticide residues in fruits – Y Liang, Y Liu, Y Ding, X J Liu Nutritiondata.self.com
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy
Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]
sie
SWAG SHOW Silesia Katowice 2014
12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]
kwi
Nestea Light Lemon naturalnie. Czy na pewno? Opinie
Nestlé S.A. reklamuje swój produkt na bilbordach hasłem "Nestea Light Lemon, 30% mniej cukru, naturalnie!".[...]
maj
Przepis na herbatę na lato. Pyszne smoothie z zieloną herbatą i ananasem. Ananacha
Do przygotowania zdrowego i energetycznego smoothie z herbatą będziemy potrzebowali: ananasa (najlepiej świeży, ale może[...]
cze
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]
lip
Miodokrzew honeybush – herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko
Honeybush to ziołowa herbatka pochodząca z RPA. Jest tam zbierana, przetwarzana, w tym fermentowana jak[...]
sty
Test wiedzy o herbacie. Quiz o herbacie
Zapraszamy do wzięcia udziału w quizie na wiedzę o herbacie i naparach. Przygotowaliśmy dwadzieścia pytań,[...]
paź
Matchawan, czarka do matchy
Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć[...]
kwi