Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Jesień w pełni, dobrze więc zacząć dzień czymś ciepłym i smacznym – na przykład Irish Breakfast Tea.
Brytyjskie mieszanki herbaciane
Kiedy mam dookoła siebie osoby, które zaczynają swoją podróż po herbacianym świecie staram się przygotować herbatę smaczną i taką, którą można zaparzyć w każdych warunkach („A ja nie mam takiego czajniczka” przestaje być wtedy wymówką). Typowe angielskie mieszanki są tutaj jak znalazł. Tym bardziej, że wydają się one być dość popularne. Podczas moich podróży zauważyłam, że w hotelowych bufetach i restauracjach najczęściej znajdowałam właśnie Breakfast Tea, Afternoon Tea oraz Earl Greya.
Nie jest tajemnicą, że to Brytyjczycy mają na swoim koncie te najbardziej znane mieszanki. Każda z nich była przewidziana na swój odpowiedni moment. Herbaty śniadaniowe miały być mocniejsze, pobudzające, wyraźne i łączyć się dobrze z cukrem lub mlekiem. Herbaty popołudniowe zaś towarzyszyły przekąskom i były łagodniejsze, w sam raz na popołudniowy relaks.
W skład najpopularniejszych mieszanek brytyjskich wchodzą czarne herbaty z różnych części świata. W zależności od tego czy mamy do czynienia z mieszanką „breakfast” (śniadaniową) czy „afternoon” (popołudniową) zmieniają się ich proporcje. W niektórych mieszankach znajdziemy także aromatyczne dodatki. Tak jest na przykład w Earl Greyu.
Herbata Irish Breakfast Tea
Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea. Jej bazą jest herbata czarna pochodząca z indyjskiego Assamu i właśnie tej herbaty znajdziemy tutaj najwięcej. Znaczny udział ma też czarna herbata z Kenii. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom, Irish Breakfast Tea jest mocniejsza niż typowa English Breakfast Tea.
Parzenie herbaty Irish Breakfast Tea
Susz jest drobny, ciemny z przebijającymi się złotymi tonami. Pachnie intensywnie. Polecane parzenie to od 1 do 3 minut wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Możemy zaparzyć ją kilkakrotnie.
Napar jest ładny i taki bardzo „herbaciany”. W zasadzie, gdy pokazuję Irish Breakfast Tea osobom niezwiązanym z herbatami, to najczęściej słyszę: „No, normalna dobra herbata”. Możemy podać ją z mlekiem, cukrem, miodem czy cytryną, chociaż ja lubię pić ją „na czysto”.
Jest wyraźna w smaku i chętnie sięgam po nią do śniadania oraz podczas pracy jako po herbatę codzienną. Pisząc ten tekst popijałam ją sobie zaparzoną w czajniczku, w wersji na oko. Woda to około 100 stopni, czas około 3 minut. Wyszła smaczna, aromatyczna i wyraźna. Zaparzyłam ją dwa razy, ale jestem pewna, że przy krótszych parzeniach wytrzymałaby jeszcze ze dwa zalania. W sam raz na gorące i energetyczne rozpoczęcie jesiennego dnia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady
Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego,[...]
kwi
Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]
kwi
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]
gru
Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości
Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]
cze
Pajarito, Indega, La Rubia: Test Yerba Mate Paragwajskich, Opinie
Yerba Mate Pajarito vs Yerba Mate Indega vs Yerba Mate La Rubia. Porównanie Paragwajskich Yerba[...]
cze
Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady
Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza[...]
mar
Nestea Light Lemon naturalnie. Czy na pewno? Opinie
Nestlé S.A. reklamuje swój produkt na bilbordach hasłem "Nestea Light Lemon, 30% mniej cukru, naturalnie!".[...]
maj