ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czystek to najbogatsza w przeciwutleniacze roślina występująca w Europie, a jej właściwości prozdrowotne znane są już od starożytności. Napar z czystka stosowany był w dawnych czasach z tych samych powodów dla których popularny jest dzisiaj. Ma silne właściwości przeciwutleniające oraz bakteriobójcze. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać drobnoustroje, nie tylko bakterie i wirusy ale również grzyby. Stosowano go przy przeziębieniach, problemach z gardłem, bólach menstruacyjnych i reumatyzmie.

Wykazano, że napar z czystka może być stosowany nie tylko do picia, ale także zewnętrznie na skórę i włosy, dzięki czemu można złagodzić objawy zmian skórnych oraz trądziku. Z powodzeniem można także przygotować płukankę do ust.

Wypijany napar jest skuteczny przy ilości około 2 szklanek dziennie. W przypadku grypy i przeziębienia efekty zauważamy już po 2 dniach. Po tygodniu zaś nasza skóra wydziela wystarczający zapach by odstraszyć komary i inne uciążliwe insekty.

Czystek dla psa i kota

Zastosowanie naparu z czystka przeciw komarom nie musi polegać na piciu go regularnie, choć to najlepsza metoda, ponieważ daje nam także możliwość skorzystania z innych pozytywnych efektów tego zioła. Stwierdzono, że skuteczny przeciw owadom jest także napar czystka naniesiony na skórę lub ubranie, a nawet na zwierzęta.

Ponieważ nasze czworonogi, również można ochronić przed owadami, spryskując ich sierść naparem z czystka. Co więcej przeprowadzono badania dowodzące, że nie ma przeciwskazań, aby nie tylko opryskiwać swojego pupila, ale nawet poić go czystkiem. Taka psia czy kocia „herbatka” dodana do wody może przysłużyć się zdrowiu naszego czworonoga zupełnie jak naszemu.

Jak przygotować najskuteczniejszy napar z czystka?

Temu zagadnieniu również przyjrzeli się naukowcy pochylając się nad tematem mętnienia herbacianego naparu. Zapewne wielu z nas zauważyło, że herbata, zwłaszcza czarna, pozostawiona do wystygnięcia często robi się mętna. Jest to spowodowane licznymi procesami chemicznymi jakie zachodzą w herbacie i które nie są porządane, ponieważ poza utratą estetyczności naparu tracimy cenne substancję zawarte w naparze.

Problem ten jest związany z mineralizacją wody i pojawia się także w naparze czystka. Może on odpowiadać nawet za 60% różnicę w zawartości polifenoli. Inna sprawa to stosunek suszu do wody, czas parzenia oraz temperatura. Badania wykazują, że warunki parzenia pozostają w ścisłej zależności z tym, co przedostaje się do naszego naparu.

Czystek hamuje starzenie. Herbata z Czystka na wysoki cholesterol
Czystek hamuje starzenie. Herbata z Czystka na wysoki cholesterol

Określono na drodze badań zawartości polifenoli w naparach czystka przygotowanych w różnych warunkach określając najlepszy sposób parzenia.

Aby przygotować napar z czystka dający nam największe stężenie drogocennych substancji należy unikać wody mineralnej, a najlepiej użyć jak najbardziej miękkiej, przefiltrowanej w filtrze odwróconej osmozy. Parzenie zaś powinno być przeprowadzone w temperaturze nieco niższej niż wrzątek, którym przywykliśmy traktować zioła. Optymalna będzie oscylowała w granicach 85 stopni Celsjusza. Parzenie zaś powinno trwać minimum 35 minut. Proces ten jest nieco uciążliwy, ponieważ powinniśmy w ciągu całego parzenia zadbać o to, by temperatura nie spadała. Najlepiej więc trzymać naczynie w którym parzymy w innym, większym naczyniu, gdzie stale dolewamy wrzątku lub nawet parzyć czystek w garnku umieszczonym na kuchence na małym ogniu. Warto mieć także termometr, aby kontrolować na bieżąco temperaturę.

Oczywiście nie musimy sobie zadawać tak wiele trudu. Można czystek parzyć jak inne zioła (95 stopni Celsjusza przez około 5-7 minut), ma on wtedy wciąż ogromne stężenie polifenoli. Przede wszystkim pamiętajmy o tym by woda była miękka, a parzenie długie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ile minut trzeba czekać na 80 stopni?

Jeśli zagotujemy 1 litr wody w czajniku elektrycznym, to bez otwierania górnej pokrywki woda osiągnie[...]

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]

Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie

Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]

Historia herbaciarni w Chinach

Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII[...]

Yerba mate kurupi. Najlepsza yerba do terere?

Jest to klasyczna yerba mate produkowana w Paragwaju. Pochodzi z Misjones, a konkretnie z Santa[...]

Co dalej z herbatą? Indie, Chiny, Sri Lanka, Japonia

Czy powinniśmy się bać, że herbaty nam zabraknie? Myślę, że nie. Mamy jej spore zapasy,[...]

Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate

Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]

Przepis na Pink Coconut na hibiskusie

Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.