Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik
Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat w Chinach i Japonii. Parzenie herbaty zielonej japońskiej nie jest trudne, trzeba jednak wiedzieć o kilku ważnych rzeczach.
Czym różni się herbata zielona z Chin i herbata zielona z Japonii?
Najważniejszą różnicą jest jeden z etapów produkcji herbaty zielonej: Kill-Green. Z nielicznymi wyjątkami, japońska herbata zielona jest traktowana gorącą parą wodną, kiedy jej chińską wersję rozgrzewa się na wielkich miskach (wokach, patelniach). Ta różnica bardzo znacząco wpływa na smak herbaty, jej kolor i zapach.
Istnieje oczywiście więcej czynników mających wypływ na różnice między herbatą produkowaną w Chinach i Japonii: odmiana krzewu herbacianego, teren uprawy, kształt liści (japońska herbata jest zazwyczaj w kształcie igiełek), czas zbiorów herbaty i metoda zbiorów.
Pierwsze kroki w parzeniu herbaty japońskiej
Gotowanie w kuchni nie ma sztywnych reguł, każdy ma nieco inny gust. Podobnie jest z parzeniem herbaty, każdy może parzyć ją zgodnie z własnymi upodobaniami. Ważne jednak, żeby przestrzegać kilku zasad na samym początku przygody z japońskimi herbatami. Kiedy poznasz podstawy parzenia herbaty z Japonii, może je dowolnie modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami.
Jako punkt wyjścia weźmiemy popularne japońskie herbaty: Bancha, Sencha i Gyokuro.
Jak prawidłowo parzyć japońską herbatę zieloną?
Podstawową zasada to: im wyższa jakość herbaty zielonej, tym niższa temperatura i mniejsza objętość wody używanej do parzenia herbaty.
Wyższej jakości japońskie herbaty są bardzo delikatne, a tym samym wymagają niższej temperatury parzenia. Wrząca woda spowoduje, że herbata szybko stanie się gorzka i nie wychwycimy jej subtelnego, bogatego smaku.
Mniejsza objętość wody jaką parzymy japońską herbatę pozwoli nam w pełni docenić jej smak. Tym samym dobrze jest użyć małych filiżanek i czarek. Dobra herbata powinna być pita powoli i w małych ilościach.
Herbata zielona Gyokuro
- Polecane naczynia: Hohin, shiboridashi, małe filiżanki
- Parzenie herbaty zielonej Gyokuro:
- Dla 3 osób: 10g liści, 60 ml wody o temperaturze 50-60*C, czas parzenia 2-3 minuty.
- Dla 1 osoby użyj 4g liści, 20 ml wody.
Herbata zielona Sencha
- Polecane naczynia: mały czajniczek (ok. 180 ml), średnie czarki
- Parzenie herbaty zielonej Sencha
- Dla 3 osób: 10g liści, 180 ml wody o temperaturze 70*C, czas parzenia od 1 do 1,5 minuty.
- Dla 1 osoby użyj 4g liści i 60 ml wody.
Uwaga: powyższe wytyczne dotyczą wysokiej jakości herbaty Sencha, dla niższej klasy Senchy najlepiej użyć wyższej temperatury wody (80*C) i trochę więcej wody. Czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 1 minuta.
Herbata zielona Bancha
(dotyczy również: herbaty zielonej Genmaicha, herbaty zielonej Hojicha)
- Polecane naczynia: duży czajnik (ok. 600 ml), czarki o grubych ściankach (ewentualnie kubeczki)
- Parzenie herbaty zielonej Bancha
- Dla 5 osób: 15g liści, 600 ml wody o temperaturze 96*C, czas parzenia do 30 sekund.
- Dla 1 osoby użyj 4g liści i 120 ml wrzącej wody.
Porady dotyczące parzenia japońskiej herbaty
- Jeśli masz tylko większe naczynia, nie przejmuj się. Dostosuj ilość wody do czajnika, który posiadasz.
- Używaj na początku termometru do sprawdzenia temperatury wody. Z czasem dojdziesz do wprawy i będziesz na wyczucie parzył herbatę.
- Żeby obniżyć temperaturę wody o 10*C przelej ją do innego zimnego naczynia.
- Parz herbatę na dobrej wodzie, najwyższej jakości do jakiej masz dostęp. Woda bardzo wypływa na końcowy smak herbaty
Tekst po polsku na podstawie: worldoftea.org/how-to-steep-japanese-green-tea/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
15 książek o herbacie, które warto przeczytać + bonus
Ogólnie o herbacie traktuje wiele pozycji, lecz szybko zorientujemy się, że wiele z tych książek[...]
mar
Zdrowa yerba mate niedymiona
Yerba mate dymione a nie dymione Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak.[...]
lis
Herbata przed treningiem i po treningu
Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]
lis
Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP
Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja[...]
lis
Herbata w Polsce. Historia herbaty w Europie
Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją[...]
maj
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.
kwi
Herbata Mleczny Oolong opinie
Mleczny Oolong to bardzo wyjątkowo aromatyzowana herbata. Nie ma tutaj żadnych dodatków, aromatów i innych.[...]
maj
Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl
Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]
sty