Jaką mate piję się w Argentynie?
Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca pył i łodyżki. Smakiem przypomina bardziej yerba mate z Paragwaju niż z Brazylii, zdecydowanie bardziej dymna i cierpka acz słabsza i mniej intensywna niż jej paragwajska kuzynka. Nie licząc wersji despalada. Pozbawiona patyczków mate jest mocniejsza choć trudniej się ją pije. Jedynie Argentyna produkuje ten typ mate.
Metoda picia mate
Jeśli chodzi o metodę picia i podawania mate po argentyńsku to tutaj spotykamy się z najbardziej klasyczną i powszechną wersją. Jeśli widzieliśmy gdzieś zdjęcie lub ilustrację mate to właśnie była to na pewno mate po argentyńsku. Podawana tradycyjnie w tykwie zwanej kalebasą z bombillą, zalana gorącą wodą. Lub w alternatywnej wersji naczynia, równie popularnej czyli w specjalnym kubeczku wykonanym z drewna pokrytego metalową blaszką. Drewno to powinno być ze świętego drzewa palo santo lub innego cenionego drewna. Najbardziej jednak argentyński widok to właśnie widok tykwy ze sterczącą z niego bombillą.
Naczynia argentyńskie
Co ciekawe ani brazylijska ani paragwajska mate nie uda się w naczyniach typowo argentyńskich. Zauważmy, że kalebasa, jako organiczny produkt narażony jest na rozwój różnych mikroorganizmów, które nie zawsze muszą być dla nas dobre i bezpieczne. Użycie gorącej wody dezynfekuje nieco naczynie i pozwala nam na bezpieczne picie. Jeśli chcielibyśmy pić tereré czyli paragwajską mate na zimno to rezygnujemy z dezynfekcji naczynia co wskazane nie jest. Podobnie trudno sobie wyobrazić przygotowanie brazylijskiego chimarao w tykwie, wąski wlot szalenie utrudnia utworzenie właściwego kopczyka mate, zaś bomba z reguły wcale się nie mieści do kalebasy, a jeśli się nawet zmieści zwykle swym ciężarem przeważa i wywraca naczynie.
Przy zaparzaniu mate argentyńskiej obowiązują te same zasady co do tej pory.
Przepis na typową mate po argentyńsku
- Naczynie z kalebasy lub drewniane napełnić suszem mate do pożądanego poziomu, zwykle ponad połowę objętości.
- Umieścić bombillę w suszu możliwie głęboko, aż do dna. Najwygodniej to zrobić zsypując susz na ściankę naczynia przechylając je na bok i potrząsając.
- Zalać susz gorącą wodą (nie wrzątkiem, optymalnie około 70-80 st. C) i odczekać parę minut by mate wpiła wodę i napęczniała umożliwiając picie bez zatykania bombilli.
- Dolać wody uzupełniając ubytek „wypity” przez susz.
- Pić dolewając gorącej wody z termosu wielokrotnie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą, Oxalis Czarna Marmelo recenzja, opinie
Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą VS Oxalis Czarna Marmelo
lip
Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?
Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]
1 Comments
wrz
First Flush, oznaczenie jakości herbaty
First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]
Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?
Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić[...]
sie
Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka
Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]
lis
Yerba Mate dla początkujących: sposoby parzenia Yerby, rodzaje Yerba Mate
lut
Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru
“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]
mar
Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]
lut