Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób możemy podzielić je na dwie kategorie: klient otrzymuje gotowy napar zaparzony przez obsługę lub zestaw wymagający uwagi od klienta. Ten drugi to najczęściej pakiet “zrób to sam”, czyli naczynie pełne wrzątku, torebka i pokrywka. W lepszym przypadku trafimy na czajnik pełny doparzających się fusów wraz z informacją od obsługi, że należy wyjąć je po upływie odpowiedniego czasu. Bez względu na politykę firmy, warto zaopatrzyć się w naczynia, które umożliwią poprawne zaparzenie herbaty, dające esencjonalny, rozgrzewający i przede wszystkim smaczny napar.
Jak podawać herbatę? Zacznijmy od naczyń
Jeżeli stawiamy na czajnik i czarki lub małe filiżanki, pamiętajmy, aby wybrać taki z dużym sitkiem, w którym liście swobodnie mogą rozwinąć się podczas parzenia. Nie ma nic gorszego niż ogromny czajnik z mikroskopijnym sitkiem, którego dno często ledwo dotyka gorącą wodę, w której powinna parzyć się herbata. Dlatego czajnik nie powinien być zbyt wysoki, szukajmy raczej podłużnych rozwiązań. Dobrą praktyką będzie również spodek, na który można wyciągnąć sitko z fusami, aby herbata nie stała się gorzka.
Jak utrzymać temperaturę herbaty na dłużej?
Kubki i szklanki to dobra opcja, kiedy herbata zaparzona jest za barem, a jedynie dodatki zostały podane osobno. Duży kubek do herbaty kojarzy się z ciepłym napojem, dlatego warto pamiętać, aby wygrzać naczynie przed podaniem (przelanie herbaty do zimnego naczynia o grubych ściankach bardzo szybko ochłodzi herbatę). Na rynku dostępne są również szklanki o podwójnych ściankach, w których herbata nie parzy w dłonie i rewelacyjnie się prezentuje. Należy mieć jednak na uwadze, że szklanki będą się tłukły zdecydowanie częściej niż gruba ceramika.
Decydując się na podanie gotowego napoju, powinniśmy zaopatrzyć się w zaparzacz do herbaty, który możliwie najlepiej przefiltruje napar od liści. Tu nie ma znaczenia jego kształt, a objętość – powinna być wystarczająca dla rozwinięcia się liści. Tak naprawdę możemy zdecydować się na gęste sitko oraz dzbanek w którym luźno umieścimy liście, a następnie przecedzimy herbatę do naczynia podawanego na salę. Jeżeli zależy nam na efektownym podaniu herbaty, na rynku dostępny jest na przykład zaparzacz Tea Maker Magic II, który umożliwia zaparzenia herbaty do każdego naczynia, a jego działanie robi wrażenie na klientach.
Tekst powstał do czasopisma Sweets & Coffee
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]
lut
Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]
paź
Zielona herbata a ciśnienie
Nadciśnienie to poważna dolegliwość, z którą zmaga się wiele osób na całym świecie. Najlepszą metodą[...]
lip
Czy można mieszać bombillą podczas picia Yerba Mate?
Wiele źródeł podaje, że zdecydowanie nie wolno mieszać bombillą, kiedy pijemy Yerba Mate. Tym samym[...]
lip
Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem
Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]
lip
Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel
Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach? Całkiem sporo[...]
lis
Badanie dotyczące preferencji konsumenckich spożycia herbaty liściastej w Polsce
Zapraszamy do wypełnienia krótkiej ankiety dotyczącej spożycia i zakupu herbaty liściastej w Polsce. Z góry[...]
lut
Herbata czerwona pu-erh
Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]
1 Comments
mar