ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób możemy podzielić je na dwie kategorie: klient otrzymuje gotowy napar zaparzony przez obsługę lub zestaw wymagający uwagi od klienta. Ten drugi to najczęściej pakiet “zrób to sam”, czyli naczynie pełne wrzątku, torebka i pokrywka. W lepszym przypadku trafimy na czajnik pełny doparzających się fusów wraz z informacją od obsługi, że należy wyjąć je po upływie odpowiedniego czasu. Bez względu na politykę firmy, warto zaopatrzyć się w naczynia, które umożliwią poprawne zaparzenie herbaty, dające esencjonalny, rozgrzewający i przede wszystkim smaczny napar.

Czajnik do herbaty błękitny z sitkiem Sara 900ml
Czajnik do herbaty błękitny z sitkiem Sara 900ml

Jak podawać herbatę? Zacznijmy od naczyń

Jeżeli stawiamy na czajnik i czarki lub małe filiżanki, pamiętajmy, aby wybrać taki z dużym sitkiem, w którym liście swobodnie mogą rozwinąć się podczas parzenia. Nie ma nic gorszego niż ogromny czajnik z mikroskopijnym sitkiem, którego dno często ledwo dotyka gorącą wodę, w której powinna parzyć się herbata. Dlatego czajnik nie powinien być zbyt wysoki, szukajmy raczej podłużnych rozwiązań. Dobrą praktyką będzie również spodek, na który można wyciągnąć sitko z fusami, aby herbata nie stała się gorzka.

Japoński czajnik do herbaty piaskowy 370ml
Japoński czajnik do herbaty piaskowy 370ml

Jak utrzymać temperaturę herbaty na dłużej?

Kubki i szklanki to dobra opcja, kiedy herbata zaparzona jest za barem, a jedynie dodatki zostały podane osobno. Duży kubek do herbaty kojarzy się z ciepłym napojem, dlatego warto pamiętać, aby wygrzać naczynie przed podaniem (przelanie herbaty do zimnego naczynia o grubych ściankach bardzo szybko ochłodzi herbatę). Na rynku dostępne są również szklanki o podwójnych ściankach, w których herbata nie parzy w dłonie i rewelacyjnie się prezentuje. Należy mieć jednak na uwadze, że szklanki będą się tłukły zdecydowanie częściej niż gruba ceramika.

Szklana czarka Lily wysoka podwójne ścianki 220ml
Szklana czarka Lily wysoka podwójne ścianki 220ml

Decydując się na podanie gotowego napoju, powinniśmy zaopatrzyć się w zaparzacz do herbaty, który możliwie najlepiej przefiltruje napar od liści. Tu nie ma znaczenia jego kształt, a objętość – powinna być wystarczająca dla rozwinięcia się liści. Tak naprawdę możemy zdecydować się na gęste sitko oraz dzbanek w którym luźno umieścimy liście, a następnie przecedzimy herbatę do naczynia podawanego na salę. Jeżeli zależy nam na efektownym podaniu herbaty, na rynku dostępny jest na przykład zaparzacz Tea Maker Magic II, który umożliwia zaparzenia herbaty do każdego naczynia, a jego działanie robi wrażenie na klientach.

Najlepszy dzbanek do herbaty IngenuiTEA 2: pudełko
Najlepszy dzbanek do herbaty IngenuiTEA 2: pudełko

Tekst powstał do czasopisma Sweets & Coffee

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Czarna herbata z Yunnanu

Herbaty czarne z chińskiej prowincji Yunnan noszą ogólną nazwę Dian Hong. Oznacza ona tyle, co[...]

Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty

Nie tylko najmłodsi imprezują bez alkoholu. Choć oferta bezalkoholowych napojów jest bardzo szeroka i pełna[...]

Catuaba. Afrodyzjak i lek na potencję. Catuaba parzenie, właściwości

Catuaba wzmacniania układ odpornościowy i wzmaga namnażanie białych krwinek. Ma to znaczenie ponieważ, jak wykazały[...]

Backstage Pytanie na Śniadanie TVP2 z Czajnikowy.pl

Zapraszamy do zapoznania się z materiałem wideo zza kulis programu Pytanie na Śniadanie, który możecie[...]

Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?

Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]

Pajarito, Indega, La Rubia: Test Yerba Mate Paragwajskich, Opinie

Yerba Mate Pajarito vs Yerba Mate Indega vs Yerba Mate La Rubia. Porównanie Paragwajskich Yerba[...]

Herbata owocowa Truskawki w Czekoladzie, opinie

Truskawki w Czekoladzie to nie herbata, a napar owocowy na bazie hibiskusa. Nie ma w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.