ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób możemy podzielić je na dwie kategorie: klient otrzymuje gotowy napar zaparzony przez obsługę lub zestaw wymagający uwagi od klienta. Ten drugi to najczęściej pakiet “zrób to sam”, czyli naczynie pełne wrzątku, torebka i pokrywka. W lepszym przypadku trafimy na czajnik pełny doparzających się fusów wraz z informacją od obsługi, że należy wyjąć je po upływie odpowiedniego czasu. Bez względu na politykę firmy, warto zaopatrzyć się w naczynia, które umożliwią poprawne zaparzenie herbaty, dające esencjonalny, rozgrzewający i przede wszystkim smaczny napar.

Czajnik do herbaty błękitny z sitkiem Sara 900ml
Czajnik do herbaty błękitny z sitkiem Sara 900ml

Jak podawać herbatę? Zacznijmy od naczyń

Jeżeli stawiamy na czajnik i czarki lub małe filiżanki, pamiętajmy, aby wybrać taki z dużym sitkiem, w którym liście swobodnie mogą rozwinąć się podczas parzenia. Nie ma nic gorszego niż ogromny czajnik z mikroskopijnym sitkiem, którego dno często ledwo dotyka gorącą wodę, w której powinna parzyć się herbata. Dlatego czajnik nie powinien być zbyt wysoki, szukajmy raczej podłużnych rozwiązań. Dobrą praktyką będzie również spodek, na który można wyciągnąć sitko z fusami, aby herbata nie stała się gorzka.

Japoński czajnik do herbaty piaskowy 370ml
Japoński czajnik do herbaty piaskowy 370ml

Jak utrzymać temperaturę herbaty na dłużej?

Kubki i szklanki to dobra opcja, kiedy herbata zaparzona jest za barem, a jedynie dodatki zostały podane osobno. Duży kubek do herbaty kojarzy się z ciepłym napojem, dlatego warto pamiętać, aby wygrzać naczynie przed podaniem (przelanie herbaty do zimnego naczynia o grubych ściankach bardzo szybko ochłodzi herbatę). Na rynku dostępne są również szklanki o podwójnych ściankach, w których herbata nie parzy w dłonie i rewelacyjnie się prezentuje. Należy mieć jednak na uwadze, że szklanki będą się tłukły zdecydowanie częściej niż gruba ceramika.

Szklana czarka Lily wysoka podwójne ścianki 220ml
Szklana czarka Lily wysoka podwójne ścianki 220ml

Decydując się na podanie gotowego napoju, powinniśmy zaopatrzyć się w zaparzacz do herbaty, który możliwie najlepiej przefiltruje napar od liści. Tu nie ma znaczenia jego kształt, a objętość – powinna być wystarczająca dla rozwinięcia się liści. Tak naprawdę możemy zdecydować się na gęste sitko oraz dzbanek w którym luźno umieścimy liście, a następnie przecedzimy herbatę do naczynia podawanego na salę. Jeżeli zależy nam na efektownym podaniu herbaty, na rynku dostępny jest na przykład zaparzacz Tea Maker Magic II, który umożliwia zaparzenia herbaty do każdego naczynia, a jego działanie robi wrażenie na klientach.

Najlepszy dzbanek do herbaty IngenuiTEA 2: pudełko
Najlepszy dzbanek do herbaty IngenuiTEA 2: pudełko

Tekst powstał do czasopisma Sweets & Coffee

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Prezent dla yerbiarza. Co kupić fanowi yerba mate?

Święta zbliżają się wielkimi krokami i najwyższa pora pomyśleć o gwiazdkowych prezentach. Wiele osób chciałoby[...]

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Herbata Rooibos zielony, parzenie

Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]

Miód – substytut cukru

Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]

4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy

Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]

Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?

Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.