Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja ma za zadanie w odpowiedni sposób utrzymywać papierowy filtr, a materiał z którego jest wykonany – stabilizować temperaturę podczas procesu zaparzania. Na rynku znajdziemy wiele urządzeń (np. kalita, melita czy CleverDripper), które mają podobny sposób działania, jednak Hario V60 jest zdecydowanie najłatwiejszy w obsłudze, przez co jest idealnym wyborem dla początkujących amatorów kawy przelewowej.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Rodzaje dripperów
Wybór odpowiedniego materiału, z którego wykonany jest dripper, nie powinien być zależny wyłącznie od względów estetycznych. Materiałem najlepiej utrzymującym temperaturę jest porcelana, najsłabiej pod tym względem wypada metal. Istotne są również względy praktyczne takie jak cena, lekkość i wytrzymałość – pod tym względem najlepiej prezentuje się dripper plastikowy.
Aby zaparzyć kawę w Hario V60 będziemy potrzebowali również:
- Wagę – aby zmierzyć, ile wody przelewamy i jaka jest jej proporcja względem kawy.
- Stoper – aby kontrolować czas zaparzenia.
Przydatne wskazówki:
Ile kawy?
Idealną proporcją jest zastosowanie 6g kawy na każde 100g wody.
Jak zmielić?
Mielenie nie może być zbyt drobne, ponieważ zablokuje filtr i wydłuży czas zaparzenia kawy. Nie może być też zbyt grube, ponieważ woda zbyt szybko przeleci przez dripper. Odpowiednia wielkość będzie zbliżona do wielkości kryształków cukru.
Jaki czas?
Najlepiej aby parzenie kawy trwało około 3 minut.
Jaka woda?
Woda musi być czysta i niskozmineralizowana. Można używać butelkowanej lub samemu filtrować.
Jaka temperatura?
Jeśli nie dysponujemy termometrem, należy odczekać chwilę po przegotowaniu wody, aby nie zalewać kawy wrzątkiem. Temperaturę warto dostosować do swojej kawy, najczęściej jednak sprawdzi się od 90 do 96 stopni Celsjusza.
Metody przelewowe to zdrowsza alternatywa dla klasycznego parzenia. Dzięki filtracji kawy pozbywamy się z niej diterpenów, które podnoszą cholesterol. Kawa parzona tą metodą jest bardzo aromatyczna, o delikatnym smaku, ma jednak dużą zawartość kofeiny, więc jest idealnym wyborem na rozpoczęcie dnia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian
Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]
kwi
Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady
Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]
sie
Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować
Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]
sie
Alternatywne metody parzenia herbaty
Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]
paź
Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady
Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta - to[...]
sty
Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata
Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]
gru
Przeciwnowotworowe działanie herbaty. Herbata a nowotwory
Ostatnio dużo słyszy się o przeciwnowotworowym działaniu herbaty. To, że herbata jest zdrowa wiedzą już[...]
lip
Napar z konopi: parzenie, opinie
Konopie to dość kontrowersyjna roślina, która trafiła do nas z Azji. Obecnie najmocniej kojarzona jest[...]
kwi