ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie wpaść z zachwyt nad sposobem przyrządzenia kawy przy użyciu zimnej wody, bo w wyobraźni wielu nabiera on wymiaru sztuczki magicznej lub sprytnego tricku, którym można zadziwić nieprzygotowane na efekt osoby. No bo jak… zimną zaparzyłeś? Pomimo utożsamiania metody z nurtem kawiarni trzeciofalowych, wielu baristów nie przepada za tą metodą i mają oni ku temu szereg argumentów, które postaram się streścić poniżej.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Barista płakał jak zaparzał

Największym wrogiem maceracji kawy na zimno jest właśnie niska temperatura wody. Parzenie kawy to nic innego jak rozpuszczanie substancji zawartych w ziarnie kawowca. Jeśli temperatura wody będzie zbyt niska, nie będzie ona posiadała zdolności do rozpuszczenia wszystkich cennych dla nas składników. Największym grzechem cold brew jest marnowanie potencjału ziarna, szczególnie gdy w grę wchodzi kawa o nieprzeciętnej jakości. Właśnie dlatego nawet najlepsze cold brew wypadnie blado przy kawie zaparzonej gorącą wodą.

Gdzie moje cytrusy?!

Wszystkich fanów owocowych kaw o wysokiej kwasowości niejednokrotnie zasmuci zderzenie z cold brew. Jest to metoda spłaszczająca doznanie tego smaku. Nawet soczyste Kenie o kwasowości trafiającej w kubki smakowe z precyzją miecza samurajskiego przy zastosowaniu cold brew są równie subtelne, co uderzenie wałka do ciasta.

Stare, ale nie jare.

Przygotowywanie cold brew wiąże się z długą ekspozycją maceratu na czynniki utleniające. Właśnie dlatego wielokrotnie spotykając się z tym napojem przyjdzie nam do głowy skojarzenie ze starą kawą – zaparzoną na długo przed momentem degustacji. Oczywiście można na to przymknąć oko lub przekornie, dla draki pobawić się w wyszukiwanie smaku utleniania, który znajdziemy w ogromnej większości kaw zaparzonych tą metodą.

Drożyzna, panie!

Ktoś powie: słaby argument, bo kto bogatemu zabroni! Ale trudno nie zaobserwować tendencji, że zwiększenie dozy kawy służy cold brew, a co za tym idzie, cena napoju jest wyższa niż w przypadku konwencjonalnego zaparzenia.

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Długo jeszcze? Kiedy koniec?

Na koniec ostatni argument, czas przygotowywania. Jeżeli w 3-4 minuty możemy wykonać kawę ocierającą się o miano mistrzostwa świata w Brewers Cup, to spędzanie 15-20 godzin na przeciętną kawę wydaje się absurdem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze

Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być[...]

Yerba mate kurupi. Najlepsza yerba do terere?

Jest to klasyczna yerba mate produkowana w Paragwaju. Pochodzi z Misjones, a konkretnie z Santa[...]

5 powodów dla których warto pić herbatę w zimie

Kiedy na zewnątrz zimno i mroźno, najchętniej zawinęlibyśmy się w koc i siedzieli cały czas[...]

Yerba mate con hierbas

Yerba Mate: Con hierbas. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do mieszanek yerba[...]

Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami

1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]

W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]

Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt

Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.