Jak przechowywać herbatę w domu?
Wielu z Was zastanawia się w czym i jak długo można przechowywać herbatę w domu, żeby nie straciła swojego zapachu, smaku i właściwości. Okazuje się, że sposób przechowywania herbaty jest bardzo prosty, należy jedynie stosować się do kilku zasad.
Najczęściej herbata zakupiona w herbaciarni czy innym sklepie jest opakowana w papierowy lub foliowy woreczek. Czy taka ochrona herbaty pozwoli przechowywać nam ją długo w domu bez żadnych strat? Czy trzeba kupić sobie puszki na herbatę a może wystarczą szklane słoiki? Sprawdźmy.
Papierowa torebka na herbatę
Mamy dwa rodzaje takich torebek. Jedna z zamknięciem strunowym, druga zawijana z metalowym zamknięciem. Zamykana strunowo torebka jest zdecydowanie wygodniejsza i na pewno rzadziej zapomnimy o zamknięciu jej po wysypaniu herbaty do parzenia. Jednak oby dwa typu torebek pozwalają nam przechowywać herbatę przez około 2-3 miesiące bez utraty jakości naszego suszu. Należy pamiętać, że torebka powinna leżeć najlepiej w zamykanej szafce z dala od słońca. Najlepiej, żeby w szafce nie było żadnych innych intensywnych zapachów, które mogą pochłonąć liście herbaty (jak imbir, sól, oregano i inne przyprawy).
Foliowa torebka na herbatę
Podobnie jak w przypadku papierowej torebki, należy przechowywać herbatę do 3 miesięcy. Należy zwrócić uwagę, żeby foliowa torebka nie była wystawiona na promienie słoneczne oraz była szczelnie zamknięta.
Szklany słoik na herbatę
Jeżeli zamknięcie słoika ma uszczelkę jest to jeden z najlepszych sposobów przechowywania herbaty, o ile słoik stoi cały czas w zacienionym miejscu. Szkło nie posiada zapachu, który może zostać zaabsorbowany przez liście herbaty. Czas przechowywania herbaty w szklanym słoiku w zacienionym miejscu to nawet pół roku.
Metalowa puszka na herbatę
Tu również możemy wyróżnić dwa rodzaje puszek: z podwójnym zamknięciem oraz z pojedynczym. Podwójne zamknięcie gwarantuje większą szczelność zamkniętej puszki. Metalowa puszka na herbatę na pewno bardziej wpływa na przechowywany susz. Jeśli wystawimy ją na działanie promieni słonecznych, błyskawicznie się nagrzewa. Pamiętajmy, że ładna puszka ładnie wygląda a to też duża zaleta tego sposobu przechowywania herbaty w domu. Czas przechowywania bez utraty jakości herbaty oceniłbym na kilka miesięcy.
Jeżeli na co dzień pijemy herbatę nie musimy bardzo przejmować się sposobem jej przechowywania. Używana herbata najczęściej nie zdąży stracić swoich właściwości zanim ją wypijemy.
Pamiętajmy, że jakkolwiek przechowujemy herbatę w domu należy zwrócić uwagę na:
- herbata musi być w zacienionym miejscu,
- liście herbaty nie mogą mieć kontaktu z żadnymi intensywnymi zapachami (czyli nie powinny być na jednej półce z przyprawami)
- herbata nie może być przechowywana w wilgotnym otoczeniu, musi być sucho
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
M: Mixed, oznaczenie jakości herbaty
M: Mixed jest to literowe oznaczenie jakości herbaty. Litera „M” lub słowo „Mixed” informuje, że[...]
Herbata w Niemczech
Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]
1 Comments
mar
Zbiory herbaty – kiedy?
W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]
wrz
Yerba Mate Selecta Miętowa, czyli Czajnikowy na WUD Silesia 2013
Tegorocznym tematem World Usability Day było zdrowie, dlatego pojawiliśmy się na WUD Silesia z Yerba[...]
lis
Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym
Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]
lis
Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?
Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]
kwi
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)
Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]
lis