ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak wybrać dobrej jakości kawę?

Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia, kraju i plantacji z której pochodzi, metody obróbki kawy. Problem polega na tym, że na paczkach kawy w sklepie, nikt nam tych informacji nie poda, bo zwyczajnie nie ma się czym pochwalić – kawa jest już wiele miesięcy po wypaleniu, a ziarna są mieszanką pochodzą z najtańszych źródeł. Najlepiej zatem kupować kawę w kawiarniach lub bezpośrednio w palarniach. Szukając rzetelnych informacji użyjmy terminu; kawa „speciality”, to „słowo klucz” do rzemieślniczego i profesjonalnego podejścia do tematu.

Czy kawa musi być droga?

Niestety dobra kawa musi kosztować trochę więcej, ale nie należy z tym przesadzać. Jeśli kupujemy dobrą kawę z Polskich palarni zapłacimy ok 25-50zł za 250g. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele osób dokładało wysiłku abyśmy się mogli cieszyć takim smakiem. Większość z tych ludzi pochodzi z krajów cierpiących biedę czy ogarniętych wojną. Pijąc dobrą kawę doceniamy ich pracę i wspieramy finansowo.

Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?
Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?

Rozpuszczalna czy „sypana”?

Kawa rozpuszczalna powstaje w procesie odparowania wody z kawy zaparzonej w klasyczny sposób. W tym procesie wiele walorów smakowych i aromatów zanika. Jeśli zatem bardziej cenimy sobie smak kawy niż łatwość jej przyrządzenia, powinniśmy sięgnąć po kawę w ziarnie.

Jak zaparzyć w domu?

Jest wiele sposobów zaparzenia kawy, obecnie coraz popularniejsze stają się metody alternatywne takie jak aeropress, frenchpress czy techniki przelewowe. Skupmy się jednak na klasycznym zalaniu kawy wodą. Jeśli już mamy dobrej jakości jasno paloną kawę, należy zadbać o czystą nisko zmineralizowaną wodę. Stosowanie twardej nieprzefiltrowanej wody spowoduje, że nawet najlepsza kawa nie będzie smakowała dobrze. Jeśli nie mamy dostępu do domowych filtrów, wystarczy kupić źródlaną wodę w sklepie. Po zalaniu kawy wodą, odstawmy ją na 4-5 minut pod przykryciem i dopiero po tym czasie mieszamy, dodając (jeśli trzeba) pozostałe składniki. Trzeba jednak dodać, że jeśli kawa jest dobrej jakości mleko i cukier są zbyteczne.

Autorem tekstu jest Adam Laska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Sencha

Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]

Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł

Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]

Mojito z herbaty

Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]

Przepis na Yeti. Yerba mate na mleku. Yerba prażona z mlekiem.

Yeti, bo tak nazwaliśmy napój na bazie Yerba mate prażonej miodowo-karmelowej i mleka, od lat[...]

1 Comments

Oshee Vitamin Tea Earl Grey Lemon, Zero, White Tea Jasmine, Water Detox, opinie

Przetestowaliśmy dostępne na rynku napoje Oshee związane z herbatą: Oshee Vitamin Tea Earl Grey and[...]

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling

Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]

Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos

Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.