ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak wybrać dobrej jakości kawę?

Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia, kraju i plantacji z której pochodzi, metody obróbki kawy. Problem polega na tym, że na paczkach kawy w sklepie, nikt nam tych informacji nie poda, bo zwyczajnie nie ma się czym pochwalić – kawa jest już wiele miesięcy po wypaleniu, a ziarna są mieszanką pochodzą z najtańszych źródeł. Najlepiej zatem kupować kawę w kawiarniach lub bezpośrednio w palarniach. Szukając rzetelnych informacji użyjmy terminu; kawa „speciality”, to „słowo klucz” do rzemieślniczego i profesjonalnego podejścia do tematu.

Czy kawa musi być droga?

Niestety dobra kawa musi kosztować trochę więcej, ale nie należy z tym przesadzać. Jeśli kupujemy dobrą kawę z Polskich palarni zapłacimy ok 25-50zł za 250g. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele osób dokładało wysiłku abyśmy się mogli cieszyć takim smakiem. Większość z tych ludzi pochodzi z krajów cierpiących biedę czy ogarniętych wojną. Pijąc dobrą kawę doceniamy ich pracę i wspieramy finansowo.

Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?
Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?

Rozpuszczalna czy „sypana”?

Kawa rozpuszczalna powstaje w procesie odparowania wody z kawy zaparzonej w klasyczny sposób. W tym procesie wiele walorów smakowych i aromatów zanika. Jeśli zatem bardziej cenimy sobie smak kawy niż łatwość jej przyrządzenia, powinniśmy sięgnąć po kawę w ziarnie.

Jak zaparzyć w domu?

Jest wiele sposobów zaparzenia kawy, obecnie coraz popularniejsze stają się metody alternatywne takie jak aeropress, frenchpress czy techniki przelewowe. Skupmy się jednak na klasycznym zalaniu kawy wodą. Jeśli już mamy dobrej jakości jasno paloną kawę, należy zadbać o czystą nisko zmineralizowaną wodę. Stosowanie twardej nieprzefiltrowanej wody spowoduje, że nawet najlepsza kawa nie będzie smakowała dobrze. Jeśli nie mamy dostępu do domowych filtrów, wystarczy kupić źródlaną wodę w sklepie. Po zalaniu kawy wodą, odstawmy ją na 4-5 minut pod przykryciem i dopiero po tym czasie mieszamy, dodając (jeśli trzeba) pozostałe składniki. Trzeba jednak dodać, że jeśli kawa jest dobrej jakości mleko i cukier są zbyteczne.

Autorem tekstu jest Adam Laska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]

2 Comments

Czy fluor i glin w herbacie jest szkodliwy, czy słodzić mate. Yerba czy herba

W pierwszym odcinku Yerba czy herba odpowiadamy między innymi na: czy można łączyć Yerbę z[...]

Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Co zawiera herbata? Skład herbaty

Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są[...]

Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?

O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]

Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]

1 Comments

Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach

Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]

Pocky Green Tea Matcha Paluszki pszenne w polewie mlecznej Matcha, opinie

Trzeba przyznać, że Pocky Green Tea Matcha są bardzo smaczne: nie za słodkie i chrupiące.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.