Jak wybrać dobrej jakości kawę?
Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia, kraju i plantacji z której pochodzi, metody obróbki kawy. Problem polega na tym, że na paczkach kawy w sklepie, nikt nam tych informacji nie poda, bo zwyczajnie nie ma się czym pochwalić – kawa jest już wiele miesięcy po wypaleniu, a ziarna są mieszanką pochodzą z najtańszych źródeł. Najlepiej zatem kupować kawę w kawiarniach lub bezpośrednio w palarniach. Szukając rzetelnych informacji użyjmy terminu; kawa „speciality”, to „słowo klucz” do rzemieślniczego i profesjonalnego podejścia do tematu.
Czy kawa musi być droga?
Niestety dobra kawa musi kosztować trochę więcej, ale nie należy z tym przesadzać. Jeśli kupujemy dobrą kawę z Polskich palarni zapłacimy ok 25-50zł za 250g. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele osób dokładało wysiłku abyśmy się mogli cieszyć takim smakiem. Większość z tych ludzi pochodzi z krajów cierpiących biedę czy ogarniętych wojną. Pijąc dobrą kawę doceniamy ich pracę i wspieramy finansowo.
Rozpuszczalna czy „sypana”?
Kawa rozpuszczalna powstaje w procesie odparowania wody z kawy zaparzonej w klasyczny sposób. W tym procesie wiele walorów smakowych i aromatów zanika. Jeśli zatem bardziej cenimy sobie smak kawy niż łatwość jej przyrządzenia, powinniśmy sięgnąć po kawę w ziarnie.
Jak zaparzyć w domu?
Jest wiele sposobów zaparzenia kawy, obecnie coraz popularniejsze stają się metody alternatywne takie jak aeropress, frenchpress czy techniki przelewowe. Skupmy się jednak na klasycznym zalaniu kawy wodą. Jeśli już mamy dobrej jakości jasno paloną kawę, należy zadbać o czystą nisko zmineralizowaną wodę. Stosowanie twardej nieprzefiltrowanej wody spowoduje, że nawet najlepsza kawa nie będzie smakowała dobrze. Jeśli nie mamy dostępu do domowych filtrów, wystarczy kupić źródlaną wodę w sklepie. Po zalaniu kawy wodą, odstawmy ją na 4-5 minut pod przykryciem i dopiero po tym czasie mieszamy, dodając (jeśli trzeba) pozostałe składniki. Trzeba jednak dodać, że jeśli kawa jest dobrej jakości mleko i cukier są zbyteczne.
Autorem tekstu jest Adam Laska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba Mate FAQ: pytania i odpowiedzi
Jakie są zalety picia Yerba Mate? Wzmocnienie układu odpornościowego, redukcja zmęczenia, obniżenie ciśnienia krwi, odmładzanie,[...]
sie
Oznaczenie zbiorów herbaty
Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który[...]
mar
Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną
Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną
mar
Herbata Wiadomości: marzec/kwiecień
William Eliss School – prestiżowa angielska szkoła rozpoczęła nową akcję rekrutacyjną dla swoich studentów sinologii.[...]
kwi
Mrożona herbata na bazie słodkiego mango
8 łyżeczek herbaty owocowej słodkie mango zalać wrzącą wodą w litrowym dzbanku, dodać starty imbir[...]
lip
Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)
Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]
lip
Yerba mate zdrowsza niż zielona herbata? Polifenole
Ogólna kompozycja polifenoli w mate i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile[...]
wrz
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut