ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Do nowości na rynku sprzętów do parzenia kawy warto podchodzić z dużym dystansem i dozą nieufności. W wielu przypadkach obserwujemy efekt „spadającej gwiazdy”: z początku blask i podziw dla produktu, który ostatecznie ginie gdzieś w otchłani niebytu. Dripper Gabi Master A od koreańskiej firmy Glowbeans to jeden z nowszych gadżetów do parzenia kawy. Jego kariera dopiero się rozpoczyna, ale już teraz trudno przypuszczać, by podzielił los spisanej na straty większości.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Dripper Gabi Master A

Urządzenie jest zrobione z przezroczystego plastiku, co moim zdaniem jest dobrym rozwiązaniem. Czasy, gdy użycie tego materiału wiązało się z toksycznymi substancjami przenikającymi do jedzenia, mamy już dawno za sobą. Zastosowanie plastiku pozwala na precyzję wykonania i łączenia się wszystkich części. Urządzenie jest lekkie, wytrzymałe, a dzięki dołączonemu pudełku łatwe w transporcie. Każda z czterech części posiada określoną funkcję:

  • Dyspenser na wodę – naczynie o pojemności 150ml, znajdujące się na samej górze konstrukcji. Jego zadaniem jest powolne i stabilne przekazywanie wody do środkowej części urządzenia.
  • Prysznic – zadaniem tej części jest równomierna dystrybucja wody. Liczne otwory znajdujące się na jego dnie przepuszczają wodę kropla po kropli, jednolicie zraszając całą powierzchnię kawy.
  • Dripper – cylindryczna część z otworem na spodzie, w której odbywa się proces zaparzania.
  • Adapter – płaski pierścień umożliwiający dostosowanie całej konstrukcji do średnicy kubka.
Filtry papierowe do zaparzacza Gabi 100 szt.
Filtry papierowe do zaparzacza Gabi 100 szt.

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody oraz specjalnego sitka dystrybuującego wodę do zmielonej kawy, każde kolejne zaparzenie odbywa się w identycznych warunkach. Nasza ingerencja w proces parzenia została ograniczona do wybrania odpowiedniej temperatury wody, stopnia zmielenia i ilości użytej kawy. Wystarczy więc napełnić urządzenie gorącą wodą, a reszta wydarzy się sama. To świetna wiadomość dla ludzi, którzy nie chcą tracić czasu na ciągłe pilnowanie zaparzania kawy. Dzięki stosunkowo niskiej cenie, urządzenie stanowi ciekawą alternatywę dla ekspresów przelewowych.

Dripper do kawy Gabi 150ml
Dripper do kawy Gabi 150ml

Nie można przemilczeć analizy smaku kawy przygotowanej przy użyciu Gabi Master A, który zdecydowanie jest jego atutem. Napar jest aromatyczny, wyróżnia się słodyczą, zazwyczaj trudną do wydobycia z kawy. Gęstość i tekstura (Body) kawy jest bardzo przyjemna.

Gabi Master A eliminuje z procesu parzenia najbardziej niestabilny czynnik, jakim jest barista. Bierze sprawy w swoje ręce, a efekty tego są naprawdę zadowalające. Pomimo tego, że wciąż jest to nowinka na rynku, zasługuje na uwagę, gdyż z pewnością jest to pozycja wyjątkowa.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady

Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza[...]

Wietnamska czarna herbata Golden Tippy organiczna: parzenie, opinie

Vietnam Golden Tippy to herbata czarna pochodząca z północy kraju, a konkretnie z prowincji Ha[...]

Yerba mate endulzada

Yerba Mate: Endulzada. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Pojawia się przy yerba mate która[...]

Cybuch do fajki wodnej

Cybuch do fajki wodnej to część fajki wodnej, do której wkładamy tytoń. Najczęściej wykonany z[...]

Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie

Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]

Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]

Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak

Czym jest szerbet? Najprościej można go opisać jako podawany na zimno owocowo-kwiatowo-korzenny napój pochodzący z[...]

Herbata owocowa Truskawki w Czekoladzie, opinie

Truskawki w Czekoladzie to nie herbata, a napar owocowy na bazie hibiskusa. Nie ma w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.