Do nowości na rynku sprzętów do parzenia kawy warto podchodzić z dużym dystansem i dozą nieufności. W wielu przypadkach obserwujemy efekt „spadającej gwiazdy”: z początku blask i podziw dla produktu, który ostatecznie ginie gdzieś w otchłani niebytu. Dripper Gabi Master A od koreańskiej firmy Glowbeans to jeden z nowszych gadżetów do parzenia kawy. Jego kariera dopiero się rozpoczyna, ale już teraz trudno przypuszczać, by podzielił los spisanej na straty większości.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Dripper Gabi Master A
Urządzenie jest zrobione z przezroczystego plastiku, co moim zdaniem jest dobrym rozwiązaniem. Czasy, gdy użycie tego materiału wiązało się z toksycznymi substancjami przenikającymi do jedzenia, mamy już dawno za sobą. Zastosowanie plastiku pozwala na precyzję wykonania i łączenia się wszystkich części. Urządzenie jest lekkie, wytrzymałe, a dzięki dołączonemu pudełku łatwe w transporcie. Każda z czterech części posiada określoną funkcję:
- Dyspenser na wodę – naczynie o pojemności 150ml, znajdujące się na samej górze konstrukcji. Jego zadaniem jest powolne i stabilne przekazywanie wody do środkowej części urządzenia.
- Prysznic – zadaniem tej części jest równomierna dystrybucja wody. Liczne otwory znajdujące się na jego dnie przepuszczają wodę kropla po kropli, jednolicie zraszając całą powierzchnię kawy.
- Dripper – cylindryczna część z otworem na spodzie, w której odbywa się proces zaparzania.
- Adapter – płaski pierścień umożliwiający dostosowanie całej konstrukcji do średnicy kubka.
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody oraz specjalnego sitka dystrybuującego wodę do zmielonej kawy, każde kolejne zaparzenie odbywa się w identycznych warunkach. Nasza ingerencja w proces parzenia została ograniczona do wybrania odpowiedniej temperatury wody, stopnia zmielenia i ilości użytej kawy. Wystarczy więc napełnić urządzenie gorącą wodą, a reszta wydarzy się sama. To świetna wiadomość dla ludzi, którzy nie chcą tracić czasu na ciągłe pilnowanie zaparzania kawy. Dzięki stosunkowo niskiej cenie, urządzenie stanowi ciekawą alternatywę dla ekspresów przelewowych.
Nie można przemilczeć analizy smaku kawy przygotowanej przy użyciu Gabi Master A, który zdecydowanie jest jego atutem. Napar jest aromatyczny, wyróżnia się słodyczą, zazwyczaj trudną do wydobycia z kawy. Gęstość i tekstura (Body) kawy jest bardzo przyjemna.
Gabi Master A eliminuje z procesu parzenia najbardziej niestabilny czynnik, jakim jest barista. Bierze sprawy w swoje ręce, a efekty tego są naprawdę zadowalające. Pomimo tego, że wciąż jest to nowinka na rynku, zasługuje na uwagę, gdyż z pewnością jest to pozycja wyjątkowa.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czarna herbata: właściwości negatywne
Ogólnie rzecz ujmując herbata, jak i wszystko co jemy czy pijemy, może mieć negatywne skutki[...]
sie
Ekologiczne uprawy herbaty a klimat
Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]
cze
Zbiory herbaty w Darjeeling
Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]
maj
Jak zrobić dobrą kawę? 5 porad i wskazówek
Istotne jest jednak zrozumienie, że parzenie kawy to umiejętność wydobycia z ziarna odpowiedniej ilości substancji.[...]
1 Comments
kwi
Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]
maj
Herbata wiśniowa, Hanami oglądanie kwiatów wiśni
Hanami to japoński zwyczaj podziwiania kwiatów wiśni. Wielu chciałoby, żeby drzewo wiśni pochodziło z Japonii[...]
kwi
Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?
Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]
1 Comments
lip
Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru
“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]
mar