ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i dymny aromat. Słaba jakość wypalonej kawy brała się z niskiej świadomości konsumentów, złego transportowania ziarna a także gorszej technologii pieców do palenia. Ostatnie sto lat, to czas bardzo dynamicznego postępu, zaprzęgnięcia nauki dla osiągnięcia najlepszych efektów. Powstały nowe technologie wsparte elektroniką, zrobiono wiele badań skupionych na surowcu, plantacji, wypalaniu, wodzie w kawie czy konsumencie kawy. Wszystko to sprawia, że w dzisiejszych czasach możemy się cieszyć najwyższą jakością, jakiej wcześniejsze pokolenia mogły osiągnąć.

Czy kawa z mlekiem to profanacja?

Zacznijmy od tego, że kawa ma nam po prostu smakować. To nasza sprawa czego do niej dodamy. Palarnie już na etapie wypalania kawy podejmują decyzję jakie będzie jej podstawowe zastosowanie. Istotne jest również dobranie odpowiedniego kraju, z którego pochodzi ziarno, aby smak i aromat współgrał z dodatkami. Stąd też większość kawiarni używających tylko jednego ziarna, sięgnie po kawy z Ameryki Południowej, charakteryzują się one niską kwasowością i doskonale komponują się z mlekiem. Ponieważ dodatki do kawy dominują aromat i smak, najczęściej nie sięga się po ziarno najlepszej jakości, aby nie zmarnować jego potencjału.

Kawa Kafar espresso 250g
Kawa Kafar espresso 250g

Taka kawa ma utrzymywać stały dobry poziom w rozsądnej cenie, ale nie pozwoli na analizę smaku i aromatów ziarna. Kawa z przeznaczeniem picia bez mleka, najczęściej wypalona jest jaśniej, aby jak najwięcej naturalnych aromatów zostało w ziarnie. Takie palenie powoduje zwiększenie owocowości kawy, rozwinie jej przyjemną, soczystą kwasowość. Ponieważ mleko nie blokuje doznań, możemy się pokusić o analizę aromatów i smaków a samo podejście bliższe jest piciu dobrego wina. Nie jest to zatem spór o to czy można dodawać mleko i cukier, lecz pytanie jakiej jakości jest twoja kawa. Jej wybór, oprócz własnych upodobań, będzie dyktował sposób serwowania.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]

Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty

Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]

SWAG SHOW Silesia Katowice 2014

12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]

Kto wymyślił herbatę w torebkach?

Kto wynalazł herbatę w torebkach? Jak zwykle w takich sytuacjach: sukces ma wielu ojców. Nie[...]

Herbata skażona ołowiem: Onet straszy, my uspokajamy

W tekście na Onecie mamy najprawdopodobniej do czynienia z kompletną nieznajomością tematu, a wręcz niekompetencją[...]

Herbaciane zawody w Japonii

W Japonii od zawsze organizowano herbaciane gry i zawody. Rozpowszechniły się szczególnie w XIV wieku[...]

I wtedy piję herbatę

Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.