Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często urasta do roli niewybaczalnego błędu. Taka postawa sprawia, że boimy się pytać o funkcję i genezę powstania tego gestu, aby nie wyjść na ignorantów, którzy nie zasługują na delektowanie się smakiem „prawdziwego espresso”. Zamawiając we Włoszech małą czarną kawę z ekspresu ciśnieniowego, możemy być pewni, że pojawi się ona w zestawie ze szklaneczką wody. Nie znajdziemy jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie jest jej prawidłowe zastosowanie oraz kiedy należy z niej skorzystać.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Przed wypiciem espresso:
Zdecydowana większość opowiada się za tezą, że wodę należy wypić tuż przed espresso, aby oczyścić kubki smakowe i przygotować żołądek na intensywną kawę, która nie powinna być spożywana na czczo. Skoro dodatkową wodę dostaniemy wyłącznie zamawiając espresso, taki pogląd sugeruje, że jest to kawa wymagającą szczególnego traktowania. Trudno zgodzić się z taką selekcją i brakiem konsekwencji w przypadku innych kaw. Dlaczego americano, cappuccino, kawa przelewowa, nie wymagają oczyszczania oczyszczania kubków smakowych? Intensywny smak i aromaty zamknięte w kilkudziesięciu mililitrach espresso, są wstanie tak silnie stymulować kubki smakowe, że wiele osób odczuwa konieczność popicia tej kawy natychmiast po jej spożyciu. Jeśli więc jej działanie jest w stanie zupełnie zawładnąć naszymi receptorami smakowymi, delikatne zroszenie kubków smakowych przed wypiciem kawy, wydaje się być jedynie gestem symbolicznym, niepotrzebnie usztywniającym atmosferę.
Podczas picia espresso:
Istnieje pogląd, że obecność wody w towarzystwie espresso, jest wynikiem odwadniających właściwości kawy. Nawet jeśli nie jest to powód, dla którego ten zwyczaj się pojawił się we Włoszech, to jest to argument, który warto wziąć pod uwagę. Spotyka się również poglądy, że espresso należy rozcieńczać wodą, by dłużej się nim cieszyć. Jest to jednak kawa stworzona po to, by można ją było wypić przy barze w kilku szybkich łykach i właśnie wtedy najlepiej smakuje.
Po wypiciu espresso:
Wysoka kleistość espresso i skondensowana forma, stanowi duże wyzwanie dla kondycji oraz zdrowia zębów. Jest to jeden z głównych powodów, dla których warto wziąć pod uwagę wypicie wody po spożyciu kawy.
Pomimo ścierania się poglądów i przekonywania każdej ze stron o słuszności swojej tezy, warto decyzję podjąć samemu, bez ulegania presjom. Na samym końcu znika wszystko i zostajesz tylko ty i filiżanka twojej ulubionej kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?
Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej[...]
sie
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte: Test Argentyńskich Yerba Mate
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte - Test Yerba Mate. Porównanie trzech najpopularniejszych na polskim rynku[...]
mar
Sposób na nudną zwykłą czarną herbatę z cytryną, jak zrobić efektowną herbatę
Herbata po Hiszpańsku idealnie nadaje się na sjestę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. To[...]
maj
Herbata Honeybush, parzenie, właściwości
Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]
lut
Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]
lip
Czystek na kleszcze i komary dla Ciebie i twojego psa. Skuteczny środek, test!
Coraz popularniejszy czystek ma wiele prozdrowotnych właściwości, które zapewniły mu rosnące uznanie. Nie mówiliśmy jeszcze[...]
lip
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź
Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno
Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]
sie