Kultura herbaciana w Wielkiej Brytanii jest bardzo znana i stanowi element samoidentyfikacji Brytyjczyków.
Choć Brytyjczycy dość późno odkryli herbatę w porównaniu do innych krajów europejskich, to jednak bardzo ją pokochali i silnie zaangażowali się w handel nią i rozwijanie jej kultury. Inne kraje po chwilowej modzie na herbatę powróciły do wcześniejszych ulubionych napojów tymczasem Wielka Brytania zrobiła z niej napój narodowy.
Słynna angielska herbatka ma kilka postaci. Samo słowo herbata często funkcjonuje jako synonim posiłku. Najbardziej znana jest afternoon tea, czyli herbata popołudniowa. Słynny angielski five o’clock to coś co najtrafniej moglibyśmy porównać od podwieczorku.
Inną formą herbaty jest high tea, czyli herbata wysoka. Ta nosi już bardziej znamiona kolacji, a jej nazwa wiąże się z wysokim stołem przy którym jest podawana w odróżnieniu od afternoon tea serwowanej przy niskim stole i w wygodnych fotelach.
Ważna jest także tak zwana builders tea, czyli herbata budowniczych. Ta rozpowszechniła się podczas epoki przemysłowej i pijana była z mlekiem i cukrem z dużych kubków w czasie przerwy w pracy. Miała przede wszystkim być mocna i kaloryczna.
Herbata popołudniowa i wysoka podawane są w filiżankach i z różnymi dodatkami. Najbardziej klasyczne do podwieczorku są angielskie bułeczki ze śmietaną i dżemem oraz słone kanapki a także ciasto. Przy high tea pojawia się też często solidniejsze danie na ciepło lub zimno jak mięso, pasztety czy ryba.
Tak zwana cream tea to przekąska, która nazwę zawdzięcza angielskiemu specjałowi clotted cream. Pochodząca i popularna w południowozachodniej części Wielkiej Brytanii gęsta i tłusta śmietana nie jest bitą śmietaną. Ma ponad 50% tłuszczu i bardziej przypomina masło. Cream tea to wersja afternoon tea pozbawiona innego jedzenia i składająca się jedynie z bułeczek ze śmietaną i dżemem oraz z herbaty z mlekiem.
Uważa się, że za rozpowszechnienie herbacianego podwieczorku odpowiada księżna Bedford, która by zapełnić zbyt długi czas między obiadem, a jadaną późno lekką kolacją rozpoczęła zwyczaj przyjmowania gości na popołudniowej herbatce z drobną przekąską.
Mniej znane są herbaciane tańce, które w dawnych czasach były dobrą okazją do inicjacji wchodzącej do towarzystwa panienki lub do uczczenia jakiegoś wydarzenia. Była to rozbudowana wersja herbaty popołudniowej organizowanej często w plenerze lub na pokładach statków. Poza herbatą podawano także kawę, lody, alkohol, zwłaszcza szampana oraz bogatszy wybór przekąsek. Najważniejszą różnicą była oczywiście możliwość tańca i posłuchania muzyki wykonywanej na żywo.
Do kultury angielskiej herbaty zaliczyć trzeba z pewnością kilka mieszanek herbat, popularnych dziś na całym świecie. Przede wszystkim jest to angielska mieszanka śniadaniowa (herbata English Breakfast Tea) i irlandzka mieszanka śniadaniowa. Mają one być mocne i komponować się z mlekiem. Piją się je zwykle do śniadania. Do podwieczorku popularna jest angielska mieszanka popołudniowa, która w składzie ma herbaty lżejsze takie jak Darjeeling i bywa pijana bez mleka. Do tych herbat zalicza się także słynny earl grey.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić dobrą kawę? 5 porad i wskazówek
Istotne jest jednak zrozumienie, że parzenie kawy to umiejętność wydobycia z ziarna odpowiedniej ilości substancji.[...]
1 Comments
kwi
Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna
Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]
lip
Jak herbata podbiła i zadomowiła się w Polsce?
Staliśmy się krajem, który może nie ma tak długiej i barwnej kultury herbacianej jak Chiny,[...]
maj
Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie
Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]
gru
Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?
Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy[...]
paź
Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty
Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]
mar
Herbata biała Pai Mu Tan. Klasyczna biała herbata
Herbata białaPai Mu Tan to klasyczny przykład herbaty bardzo mało przetworzonej. To druga najlepsza biała[...]
gru
F: Flowery, oznaczenie jakości herbaty
F: Flowery to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata z[...]