ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Jak wykonać na kawie wzór „rozeta”:

  1. Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią powierzchnię do malowania. Wykonując dynamiczne, koliste ruchy, cienkim strumieniem mleka wyrównujemy pianę na powierzchni kawy oraz doprowadzamy do wyrównania koloru tła dla latte artu.
  2. Malowanie należy rozpocząć stosunkowo wcześnie, w środkowej części zawartości filiżanki, obniżając wysokość strumienia do powierzchni kawy i dynamicznie wychylając dzbanek przy jednoczesnym wykonywaniu rytmicznych ruchów na boki. Takie ustawienie powinno przyczynić się do powstania śladu z mleka na powierzchni kawy. Poprawnie wykonana rozeta, posiada rozbudowaną, zawijającą się na boki podstawę. Aby ją wykonać, należy przytrzymać wyżej opisany ruch statycznie, w jednym punkcie. Spowoduje to nakładanie się na siebie kolejnych śladów i stworzenie podstawy wzoru.
  3. Gdy dolna część rozety jest już gotowa, należy przesuwać strumień w kierunku krawędzi filiżanki, nie przerywając wylewania mleka. Ruchy ręki powinny być symetryczne, bez usztywniania nadgarstka i muszą współgrać z ruchami mleka. Tę fazę kończymy, gdy wzór osiągnie podobną odległość od bocznej krawędzi filiżanki, co w jego dolnej części. Całość można zakończyć mocniejszym wychyleniem dzbanka, aby wykończyć czubek rozety małym sercem.
  4. Nie przerywając wylewania mleka, należy następnie delikatnie podnieść dzbanek i przeciągnąć strumień idealnie przez środek powstałego wcześniej śladu. Jeśli dzbanek nie zostanie podniesiony odpowiednio wysoko, może to skutkować rozciągnięciem wzoru, zamiast właściwego wykończenia.

„Rozeta” jest wzorem, który wymaga od baristy dobrej kontroli ruchów. Dobrze wykonany wzór stanowi efektowne wykończenie każdej mlecznej kawy.

Cechy dobrze wykonanego latte artu:

  • Znajduje się idealnie na środku filiżanki.
  • Tło posiada jednolity kolor.
  • Wzór jest symetryczny, bez żadnych zniekształceń
  • Linia symetrii i linia wyznaczona przez uszko filiżanki stanowią kąt prosty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić w domu pomarańczową herbatę. Przepis na herbatę w pomarańczy

Jeśli macie w domu czarną herbatę, która zwietrzała, przeszła innymi zapachami lub po prostu wam[...]

Jak przechowywać mieloną kawę? Mrozić w lodówce lub zamrażarce?

Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się[...]

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

Vitax Inspirations Malina & Jeżyna: test, opinie

Smak jest całkowicie denny, płaski i nijaki, jeszcze mniej maliny i jeżyny niż w aromacie.[...]

Herbata miętowa, mięta egipska Nana

Herbata miętowa, mięta egipska Nana parzenie. Parzenie: 1 łyżka mięty na 200 ml wody, woda[...]

1 Comments

Herbata i seks. Wpływ herbaty na seks

Ludzka seksualność idzie ściśle w parze z herbatą i to nie tylko dlatego, że świeżo[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew

Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.